|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Mój Wiąz drobnolistny - pomóżcie |
Autor |
Wiadomość |
Joshin [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-09, 15:17 Mój Wiąz drobnolistny - pomóżcie
|
|
|
Mam do was ogromną prośbę; Niedawno w OBI nabyłam drzewko (choć pewnie stwierdzicie, że to tylko podróbka )- Wiąz drobnolistny(dołączam jego zdjęcia). W związku z tym mam pare pytań:
1.Czy moje drzewko można jeszcze kształtować, czy kształt ma już nadany?
2.Gdzie mogłabym postawić drzewko na czas zimy, bo wiem że powinno sie znajdować w pomieszczeniu o temp. ok. 8-10 stopni, by odpoczęło. Niestety, mieszkam w bloku i w całym mieszkaniu jest ok. 18 stopni, czyli za ciepło i już wyrastają mu nowe, zielone listki(na zdjęciu), a za oknem, no to widzicie - straszny mróz
3.Czy można podcinać drzewko zwykłymi nożyczkami, czy trzeba koniecznie kupić te specjalne?
4.Czy moje drzewko nie nadaje się już przypadkiem do przesadzenia? (Niektórzy mi mówią, że ma za małą doniczkę)
Kopia 2bonsaI2.jpg
|
|
Plik ściągnięto 1919 raz(y) 42,19 KB |
Kopia bonsaI1.jpg I tu widac listki... |
|
Plik ściągnięto 1919 raz(y) 60 KB |
bonsai3.jpg Widać tu nowe, zielone listki.. |
|
Plik ściągnięto 1919 raz(y) 62,41 KB |
|
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2008-01-09, 16:12
|
|
|
jasne ze na poczatek wystarcza zwykle nozyczki , ale z cieciem to sie wstrzymaj zeby ciac to trzeba miec co ciac , a co do przesadzania to podejzy pod spod doniczki czy niema tam wystajacych kozankow , jezeli sa to mozna przesadzic ale tak gdzies za 3 tygodnie < niech drzewo przyzwyczi do nowych warunkow > |
|
|
|
|
Jacqueline [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-09, 16:18
|
|
|
Twoje drzewko ma już nadany kształt.Ewentualne zmiany kształtu(wedle upodobania)możesz wprowadzić jedynie w koronie.Co do przesadzania to na pierwszym zdjęciu widac że bryła korzeniowa jest mocno przerośnięta i korzenie pełzają po powierzchni.Można przycinać zwykłymi.Aczkolwiek z czasem lepiej zaopatrzyć się w oryginalne gdyż duuużo dłużej wytrzymują.Właściwie to można już niedługo przesadzać.Tak pod koniec lutego.I drzewko odpocznie i zaklimatyzuje się |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|