Abutilon megapotamicum |
Autor |
Wiadomość |
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2007-12-09, 13:10 Abutilon megapotamicum
|
|
|
Witam. Chciałbym coś zrobić z tą rośliną. Mam jedną w domu, ktora ma ok 3 metry(ma prawie 20 lat) i drugą, ktora ma ok 60cm, na normalne bonsai sie nienada bo powoli rosnie na grubosc, ale mysle nad zrobieniem jakiegos mame bonsai. Jakies rady?
Pytanie: Czy moge go uciąć teraz nisko, czy czekać do wiosny, i prosze powiedziec dlaczego. |
|
|
|
|
carol1
|
Wysłany: 2007-12-09, 14:54
|
|
|
1 Potrzebne byłyby zdjęcia żeby cokolwiek powiedzieć
2 Moim zdaniem lepiej czekać do wiosny, bo będzie więcej światła, ciepła i lepsze warunki do wzrostu rośliny. |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
|
|
|
|
mexicoman [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-09, 16:26
|
|
|
więc powiedz jaki to gatunek i czy w ogole da sie coś z niego zrobić
ADMIN jr: Czytamy uważniej. Gatunek - a ściślej jego łacińska nazwa - jest podany w tytule wątku. Autor opisał swój plan, i zadał stosowne pytania. |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-12-09, 18:08
|
|
|
NIe chcę Cię zniechęcać, ale bonsai z zaślazu nie byłoby zbyt efektowne, raczej dałbym sobie spokój.
Jeśli już musisz spróbować to proponuję (wiosną oczywiście) użyć...
... i zrobić z niego o wiele mniejszy okaz a potem silnie krzewić aby uzyskać gęstą koronę nisko nad ziemią. ALe to subiektywna ocena i kwestia gustu
Dlaczego rośliny najczęściej przycinamy wiosną ? Bo mają odpowiednie warunki pogodowe, siłę i genetyczną motywację do tego aby szybko odudowywać straty w masie jakie im zadajemy. Drzewa zimujące (outdoor) przycina się też późną zimą (szczególnie ostre cięcia są wtedy dobrze tolerowane). Mówiąc bardzo ogólnie - zimą wiele substancji potrzebnych do aktywności letniej górnej części rośliny, jest magazynowana w korzeniach (np: skrobia). Drzewo , budząc się po zimie do wegetacji ma więc dużo "budulca" do szybkiej regeneracji uszkodzonych tkanek, rozwoju kwiatów, liści, młodych przyrostów. Łatwiej mu zregenerować duże ubytki, czemu sprzyja również wiosenna aura (no może poza przymrozkami ). |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2007-12-09, 22:40
|
|
|
przeciez napisalem, ze chce zrobic z tego cos malutkiego tylko pytalem czy moge obciac go teraz czy wiosna, ale dzieki za odpowiedzi |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-12-10, 05:44
|
|
|
No, dobrze. A ja potwierdzam że wg mnie jest to dobry kierunek - jeśli już w ogóle .
Tyle że Ty piszesz o czymś mikroskopijnym (Jakbyś zrobił z tego mame to wyjdzie Ci raczej... fajne kusamono . Za duiże liście to ma. ). Myślałem raczej o wielkościach z zakresu shohin. |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2007-12-10, 13:45
|
|
|
No wlasciwie ciezko byloby zminiaturyzowac liscie, zrobie cos wiekszego, powiedzmy 30cm niekoniecznie bonsai, ale jako ozdoba pokojowa:) |
|
|
|
|
Amen
Kamil Turner
|
Wysłany: 2007-12-12, 23:46
|
|
|
Przepraszam olon ze tak chamsko napisalem wczesniej. Zły dzien mialem.
ADMIN jr: Nic się nie stało. Każdy ma złe dni |
|
|
|
|
|