klon palmowy |
Autor |
Wiadomość |
Guldan [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-23, 18:32 klon palmowy
|
|
|
ogladalem dzisiaj ladne klony palmowe, nie wiem jaki maja wiek ale byly juz calkiem duze (pi razy oko strzelam ze 40-50 cm), ale pien nadal cienki. pytanie teraz czy takie drzewko nadaje sie do formowania? jezeli tak, to co zrobic z nim najpierw by drzewka po prostu nie zabic? i czy jesien nadaje sie, czy po prostu kupic i zostawic na dworze i czekac na jakis korzystniejszy czas. |
|
|
|
|
Senemorion [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-23, 18:54
|
|
|
No cóż, klon palmowy można zasadzić w gruncie... To metoda pozwalająca na najszybsze pogrubienie pnia. Poczytaj o tuczeniu bonsai. |
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2007-10-23, 20:09
|
|
|
Nooooo do gruntu to może na wiosnę teraz to???????
Tak serio to na tą chwile po zakupie najlepszym rozwiązaniem by było pomieszczenie nie ogrzewane z przedziałem temperatur od -5 do górną granice ustalają warunki zewnętrzne czyli jak na dworze{polu}. A do wiosny pozostaje studiowanie literatury, forum, fotek na necie z bonsai z rzeczonego gatunku. |
_________________ Piotrek
http://www.kwiatyagnieszki.pl/ |
|
|
|
|
Guldan [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-23, 21:27
|
|
|
czyli moze po prostu poczekac z kupnem roslinki do wiosny? |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-10-24, 09:30
|
|
|
tak będzie najlepiej . ja zresztą też już się kiedyś o to pytałem i też mi tak doradzono , więc będziemy czekać razem |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-10-24, 11:08
|
|
|
TYm bardziej że zimą trzeba na niego uważać i przygotować mu odpowiednią ochronę. Łatwo przemarza. |
|
|
|
|
|