|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Postarzanie pnia |
Autor |
Wiadomość |
Senemorion [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-09, 19:11 Postarzanie pnia
|
|
|
Przeglądałem w internecie i literaturze zdjęcia ciekawych drzewek o sztucznie postarzonym pniu. Trzy najpopularniejsze metody to : Jin, Shari, Uro. Natomiast jak wygląda sprawa z postarzaniem samej kory, by drzewko wyglądało na bardziej sędziwe ? Czytałem, że niektórzy mistrzowie w jakiś tajemniczy (dla mnie) sposób zdzierają pierwszą warstwę kory u np. jałowców, gdyż te głębsze warstwy wyglądają na starsze. Odbijając piłeczkę w stronę liściaków, pytanie nasuwa się samo - jak nieczekając wielu, wielu lat spowodować pękanie (tej białej) kory u brzozy. Mam na myśli ten efekt : Brzoza po kilku latach od nasady pnia zaczyna ukazywać czarną korę, im wyżej tym staje się ona znowu biała.
Chciałbym, aby ktoś wyjaśnił to bardziej ogólnie, a nie skupiał się na tych dwóch przykładach. Podałem takie gatunki, gdyż akurat są jakoby najbardziej rzucającymi się w oczy przykładami starej kory. |
|
|
|
|
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-09, 23:43
|
|
|
no to masz chyba problem bo poza czasem to jest to raczej nie możliwe. można próbować nacinać korę (technika spulchniania pnia) aby z czasem wyglądała na starszą, ale czy jest sens osłabiać roślinę i narażać ją na wdanie się jakichś patogenów poprzez te nacięcia?? raczej nie. nie czaje gdzie się dowiedziałeś że usunięcie wierzchniej warstwy kory ukazuje bardziej sędziwą w wyglądzie korę sam sobie pomyśl czy to jest realne?? tak szczotkuje się u jałowców wierzchnią warstwę kory tą łuszczącą sie odsłaniając czerwonawą korę pod spodem, ale nie słyszałem aby w jakimś innym celu. |
|
|
|
|
Senemorion [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-11, 17:56
|
|
|
Być może masz rację, mogłem źle zrozumieć to co chciał przekazać autor. Może mi ktoś dokładniej wytłumaczyć w jaki sposób i jakimi narzędziami szczotkuje się korę u jałowców ?
Co do brzozy, po prostu myślałem, że istnieją jakieś metody pozwalające stworzenie takiego pnia. Bonsai to nie "Formula 1" Po prostu myślałem, że jest to jeden z zabiegów.
Owszem to absurdalne, ale bardziej poszarpana i "zniszczona" kora przypomina sędziwszą. Po prostu chciałem sprostować te informacje. Jak się okazało "Co głuchy nie dosłyszy to zmyśli" |
|
|
|
|
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-12, 01:36
|
|
|
dobry do szczotkowania jest zestaw tanich szczoteczek które można kupić w OBI za grosze , są tam 3 szczoteczki - jedna z włosiem z tworzywa sztucz., jedna chyba mosiężna, a trzecia stalowa, każda różni się twardościa jak się domyślasz. delikatnie szczoteczką usuwasz wierzchnią łuszcząca się warstwę kory odkrywając tą bardziej czerwoną pod spodem. to tyle. a co do postarzania to owszem mozna próbować mechanicznie podniszczać korę drzewa, ale według mnie nie będzie to wyglądać naturalnie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|