|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Styl bonsai & pozrastane korzenie ! |
Autor |
Wiadomość |
Dynia [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-22, 15:36 Styl bonsai & pozrastane korzenie !
|
|
|
Witam wszystkich! Wracam po rocznej nieobecności z dawką pytań
Tak więc rok temu pozyskałem materiał na bonsai - na corocznych targach rolniczych w Siedlcach Jest to ficus (pytanie : beniamin czy rethusa bo nie moge dojść - ma drobniejsze liście niż beniaminek i to przynajmniej o 2/3, ale nie takie grube jak rethusa).
Rok aklimatyzowałem drzewko w nowy mmiejscu. Urosło aż do 50 cm (jakieś 10 cm przyrosło). Tak czy siak dzisiaj odkopałem je z doniczki, a tam ukazały się moim oczom zrośnięte korzenie i kilka korzeni powietrznych - małych ale zawsze...
No i teraz pytanie co z takim okazem można zrobić? Myślałem o Sankanie - trafny wybór? Nie da chyba sie odseparować tych zrośniętych drzewek - chyba, że na tzw "chama"
Aha odkopując korzeń, natknąłem się na jakąś siateczkę bawełnianą między korzeniami oraz na jakieś białe granulki - co to jest
ok zapodaje fotki :
|
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-09-22, 17:40
|
|
|
jest to fikus benjamina ale nie potrzebnie go wyciągałeś z tej doniczki mam nadzieje że jeszcze nie przycinałeś korzeni mimo że jest to indoor to najlepiej ten zabieg wykonywać wiosną a więc wsadź drzewka spowrotem do doniczki niczego nie przycinając jeśli chodzi o forme to nie za bardzo widze tutaj formę pochyloną bardziej GOKAN (styl pięciu pni ) no chyba że chcesz usunąć te 3 mniejsze pnie a te dwa główne rozdzielić na chama (ja tak miałem ze swoimi i rozdzieliłem je siła i bardzo dobrze jak narazie się trzymają) co do tej siatki to możesz ją spokojnie usunąć na wiosne gdy będziesz skracał korzenie a jeśli chodzi o te kuleczki to nie wiem o co dokładnie chodzi |
|
|
|
|
Dynia [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-22, 19:00
|
|
|
No tak myślałem, że to benjamina, tylko, że on ma naprawde malutkie listki (akurat do bonsai hehe). Jak wygląda forma gokan? Zaraz zerkne może na googlach znajde Drzewko jest spowrotem w wiekszej doniczce... czeka na myśl twórczą.
Niedługo jeszcze zapodam pare fot moich 1 rocznych sadzonek Wszystkie sie przyjęły |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-09-22, 20:26
|
|
|
Nie rethusa tylko retusa jak już.
To jest akurat benjamin, raczej odmiana natasha.
Sokan to forma o dwóch pniach, a shankan jest pochylony.
Jakbyście pisali te nazwy poprawnie to nie byłoby żadnego problemu |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
|
Dynia [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-22, 21:23
|
|
|
wzorowałem się na nazwach z zagranicznych stron ;o
No ale tak czy siak... Sokan się nada w takim razie przy takim zroście.. czy nie bardzo?? |
|
|
|
|
stahullah [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-23, 08:55
|
|
|
nada się prawie na wszystko tylko sam musisz się zdecydować co chcesz z tego beniamina uzyskać i proponuje używaj polskich nazw stylów jeśli japońskie ci się mylą
Ps.
Beniamin to wdzięczny materiał dla początkujących ma szybki przyrost i dobrze się go formuje, osobiście spróbowałbym wszystko rozdzielić i stworzyć mały lasek ewentualnie zostawić jak jest i "iść" w kierunku kępy drzew wyrastających ze wspólnych korzeni
pozdro... |
|
|
|
|
Dynia [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-23, 09:55
|
|
|
no tak, tylko trzeba wiedzieć jak brzmią polskie nazwy bonsai, a ja wzorowałem sie na zagranicznych stronach, bo literatury w domu nie posiadam tak czy siak zastanawiam sie czy nie wykorzystać tych kilku korzeni powietrznych i nie zrobić czegoś na jakiejś skale - kilka drzewek ze wspólnym korzeniem |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-09-23, 20:42
|
|
|
Tu masz nazwy stylów w polskich nazwach http://www.yamadori.pl/style.html Twoje fikusy to odmiana natasha , jak już pisał Michał , co do przesadzania to odczekaj do stycznia , i wówczas przesadzaj , możesz rośliny rozdzielić na siłę , wówczas nie ma problemu , po rozdzieleni nie dawaj im rosnąć na wysokość , tylko mocno przycinaj górną część , a wówczas dolne konary zaczną się silnie rozrastać , dzięki temu uda Ci się zachować symetrię roślin |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Dynia [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-23, 22:12
|
|
|
ooo dzięki |
|
|
|
|
Dynia [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-24, 12:19
|
|
|
No dobra. To jest tak : Wyjąłem go po to, żeby go wsadzić do większej doniczki. Korzeni nie ruszałem, nie wykonywałem żadnych cięć. No to jeżeli mamy teraz okres stagnacji zimowej, nie będę nic ruszał - choć niektórzy z Was pisali, że ddrzewka indoor można ciąć też i w zimę - no ale ja nie będę go ruszał - przesadzanie mu wystarczy.
Jak widać, drzewko jest całkiem duże (50cm) o wysoko osadzonych gałęziach bocznych. To jeżeli na wiosnę przytnę załóżmy górę o 10 cm (zostanie wtedy mało gałęzi bocznych) to mogę się spodziwać przyrostu drzewka na grubość i wyrośnięcia gałęzi bocznych niżej ?
Aha, no i tak czytałem te komentarze, mówiące o przycinaniu korzeni do 1/3. Daje to przyrost pnia? czy jak ?
Pozdr |
|
|
|
|
Bix [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-24, 12:39
|
|
|
Żadne cięcie nie daje przyrostu na grubość: ani cięcie korzenie, ani cięcie pnia!!! Przyrost na grubość daje jedynie pozwolenie drzewku na swobodny wzrost w duzej donicy.
Potem dopiero tniesz na wysokość - aby OPTYCZNIE pogrubić pień, tzn. niższe drzewko ma grubszy pień niż wysokie, chocaż średnica pnia w obu przypadkach jest ta sama.
Przyciecie korzeni ma na celu dopasowanie do mniejszej doniczki i zagęszczenie korzeni, ale SPOWALNIA WZROST. |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-09-24, 19:54
|
|
|
Najbardziej intensywny przyrost pnia na grubość , daje silny wzrost , jednak nie pomyl tego pojęcia z puszczeniem rośliny luźno na wysokość , silnie budujące grubość pnia są silne konary boczne , oraz płytki , a szeroko i mocno rozbudowany system korzeniowy , co do pytania o cięcie po przesadzeniu , to tak czy siak musisz je wykonać , a im we wcześniejszym wieku rośliny to wykonasz , tym łatwiej zaleją się wszelkie rany , poza tym , po cięciu roślina zacznie się silnie zagęszczać , korzenie tnij w taki sposób , by w przyszłości rozchodziły się od roślin jak najbardziej promieniście , czyli na wszystkie strony |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|