|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Jesion opis pielegnacji ksztaltowania itp |
Autor |
Wiadomość |
Adbej [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-19, 12:05 Jesion opis pielegnacji ksztaltowania itp
|
|
|
Mam takie pytanie.
Czy mozecie mi znależć opis calego gatunku jesiona jak go mozna pielegnowac, ksztaltowac i przesadzac i drutowac i czy lubi slonce czy nie to tez bylbym bardzo wdzieczny za to. z gory dzieki. |
|
|
|
|
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-19, 13:30
|
|
|
jesion nie bardzo sie nadaje na bonsai ze względu na wielgasne liscie ale polecam wpisanie w google: "jesion opis gatunku"i powinno sie cos znalezc mysle:)pozdrawiam lasek:) |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-08-19, 13:47
|
|
|
jak byś się jednak zdecydował to mam kilka drobnych informacji dla ciebie
Jesion drzewo o opadających liściach bardzo silnie rosnące pospolity wygląd wielkie złożone liście białe kwiaty w maju ładnie przebarwiają się jesienią . Stanowisko w pełnym słońcu . Podlewanie codziennie podczas lata , zimą oszczędnie . Nawożenie co 2 tygodnie . Przesadzanie co 2 lata wiosną do podłoża standardowego . Cięcie , ciągłe silne przycinanie aby utrzymać zwartą formę . Rozmnażanie po przez odkłady i z nasion . Formy : wzniesiaona nieregularna , pochylona o podwójnym pniu , kępiasta , o wielu . wielkości duże i bardzo duże |
|
|
|
|
pajak [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-19, 18:59
|
|
|
dodam tylko, że przewidziana wysokość docelowa aby utrzymać proporcje to 60-100cm. |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-20, 08:34
|
|
|
nadaje się pod każdym względem a duże liście nie są przeszkodą a to przykład
jesion druid.jpg
|
|
Plik ściągnięto 2305 raz(y) 204,22 KB |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|