|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Jak je uformować? |
Autor |
Wiadomość |
Sagerethia_Arek [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-12, 19:51 Jak je uformować?
|
|
|
( Wątek z 11.06.2006, ze starej wersji forum. Ewentualne wyjaśnienia oznaczono brązową kursywą ).
Drzewko kupiłem w podobnym stanie, ale zaczeło zrzucać liście, od około 2 miesięce zaczeło znowu się rozrastać, ale niewiem jak je uformować.
Pomóżcie
Kolejne 3 posty usunięte - kolega Arek po prostu nie mógł się doczekać na odpowiedz |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-12, 19:54
|
|
|
Nie na wszystkie pytania są odpowiedzi.
Np. ja nie mam zielonego pojęcia co zrobić z takiego materiału. Chyba tylko czekać aż nabieże masy zielonej! |
|
|
|
|
Ruckus
majster
|
Wysłany: 2006-07-12, 19:55
|
|
|
Wujo jak to powiada czasem mój tata z "gówna bata nie ukręcisz" hehe. Ja na początku ze swoim pierwszym drzewkiem też miałem ładne klopsy. Chodzi głównie o to, że chcąc formować trzeba mieć co. Zagęszczaj korone, tak jak mówił qubik ono musi nabrać zielonego żeby było z czego formować, żeby było co ciąć, drutować. to tak jakby 12 latek chciał sobie zrobić kozią brudke ale jeszcze nie miał zarostu aha i jak dla mnie to ta gałązka z prawej do wycięcia w pierwszej kolejności. |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2006-07-12, 19:56
|
|
|
Rażą mnie strasznie te sęki , postaraj się o ich usunięcie i zabezpiecz rany , a co do formy , nie ma tu co podpowiedzieć , tak jak pisali moi poprzednicy , musisz pozwalać roślince rosnąć mniejwięcej do takiego stanu odrostów jak teraz , potem ostre cięcie , roślina się zagęszcza , rozrost , potem znowu cięcie i tak kilkakrotnie przez jakieś 2 latka (2 sezony , bo na zimę nie powinieneś ostro ciąć )
Dopiero po nabraniu masy , zabliźnieniu tych wielkich ran i odpowiednim zagęszczeniu się rośliny zastanowimy się nad jej formą , wówczas i sama roślina będzie mogła nam co nieco podpowiedzieć |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|