|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
jak powinno sie ksztautować wiąza drobnolistnego? |
Autor |
Wiadomość |
Sieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-30, 22:36 jak powinno sie ksztautować wiąza drobnolistnego?
|
|
|
nie wiem które gałązki obciąć. jest takie w koronie no po prostu trochę tam gałązek i co z tym zrobić zostawić czy coś wyciąć |
|
|
|
 |
ogrodnik
Michał Krzyścin

Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
|
|
|
 |
Sieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-31, 09:41
|
|
|
podobają mi sie dwa style . Styl moyogi i shankan. bo pieniek mam lekko pochylony. Ale nie wiem które gałązki poprzycinać |
|
|
|
 |
ogrodnik
Michał Krzyścin

Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-07-31, 09:50
|
|
|
Do stylu moyogi to go już na pewno nie wygniesz Pieniek można nachylić inaczej przy porzesadzaniu, a do stylu shankan potrzebne jest mocne nebari, którego u Twojego wiąza nie widzę. Musisz wybrać taki styl, do którego to drzewko ma predyspozycje.
Próbuj dalej samodzielnie wybrać styl i uzasadnij dlaczrego właśnie taki styl Co to drzewko ma, że w tym stylu będzie dobrze, naturalnie wyglądało. |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
 |
Sieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-31, 09:50
|
|
|
ale nie wiem jak to zrobić z tym moim drzewkiem. nie wiem też czy nie jest za małe
no jestem jeszcze ciemny i nie bardzo sie orjętuje
zobaczcie że dużo jest tych gałązek |
Ostatnio zmieniony przez Sieku 2007-07-31, 09:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-31, 13:52
|
|
|
Witaj
Proponował bym ci styl miotlasty, to raczej jedyna możliwość przy tym materiale, nie masz zbytnio innej możliwości z uwagi iż pierwsza gałąź w praktycznie każdym stylu oprócz miotlastego musi znajdować się minimum na 1/3 wysokości całego drzewka. Musisz popracować jedynie nad uporządkowaniem korony (przycinanie i wycięcie krzyżujących się gałęzi a także zbyt grubych), przy następnym przesadzeniu możesz odsłonić delikatnie nebari (korzenie) jeżeli takowe posiada (jak to marketsai). Materiał całkiem dobry na " mame hokidachi " z uwagi iż jest dość gęsty.
Przykład:
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Sieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-31, 22:21
|
|
|
a co to jest za styl bo bardzo mi sie podoba
i jak dało by to zrobić . ps obrazki widać?? |
|
|
|
 |
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 07:32
|
|
|
Klon palmowy. Dałoby się zrobić, jeśi masz wolne 10-20 lat... |
|
|
|
 |
Sieku [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 08:33
|
|
|
no nie zamierzam narazie umierać wiec wolne mam . a jak to zrobić?? czy jest jakiś opis czy coś. no bo jak już pisałem nie wiem które gałązki obcinać |
|
|
|
 |
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 08:35
|
|
|
Jest to " forma o kilku pniach " (nie pamiętam japońskiej nazwy), uzyskuje się ją sadząc obok siebie kilka sztuk drzewek tego samego typu (liczba nieparzysta), i tak jak napisała AnnaDorota, poczekać z 10 lat aż podstawa będzie tworzyć jedność. Z twojego wiąza jak się domyślasz jest to nie możliwe, w sztuce bonsai musisz się kierować tym co ci "podpowiada" drzewko, to ono ci nadaje kierunek w jakim stylu powinno się je uformować (predyspozycjie gatunku i materiał wyjściowy z którego planujemy zrobić bonsai). Jeżeli koniecznie chcesz formę o kilku pniach to polecam : ficus benjamina "natascha" , skrócisz czas oczekiwania na ciekawy efekt nawet o połowę. |
|
|
|
 |
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-01, 09:28
|
|
|
Bonsai nie polega jedynie na obcinaniu: po pierwsze musisz wiedzieć CO chcesz zrobić, po drugie mieć odpowiedni do tego materiał, czyli drzewko które nadaje się do danego stylu. Jeśli masz najpierw roślinę, to dostosowujesz styl do niej właśnie, a nie jest wcale powiedziane, że każda roślina nadaje się na bonsai. Jak sam widzisz, samym obcinaniem gałązek nie pogrubisz pnia, nie doprowadzisz do tego, aby twoje drzewko wygladało jak to na zdjęciu.
Twoje drzewko najłatwiej byłoby ci prowadzić w stylu miotły, jak już kolega napisał.
Co do pytania, czy jest jakiś opis pozwalajacy samemu zrobić takie drzewko jak na zdjęciu: jasne że jest, i to nie jeden! nazywa się to "książka". Naprawdę trzeba przeczytać nie jedną, żeby zrozumieć co i jak. Nie da się tego streścić w jednym poście. |
Ostatnio zmieniony przez AnnaDorota 2007-08-01, 09:41, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|