ficus benjamin |
Autor |
Wiadomość |
BigOs [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-30, 09:25 ficus benjamin
|
|
|
Witam
w koncu odwazylem sie zaprezentowac mojego pierwszego benjaminka po wstepnym formowaniu. Drzewko zostalo "splecione" z trzech ficusow kazdy o srednicy okolo 1cm, zabieg przeprowadzilem okolo miesiaca temu. Teraz chcialbym sie wziac do formowania korony, drzewko chcialbym poprowadzic w stylu chokkan. Chcialbym sie was zapytac, po pierwsze czy to co do tej pory wykonalem jest w miare poprawne oraz po wtore jak bardzo poskracac galezie, tzn. w ktorych miejscach je obciac (bede wdzieczny za viruale)? I jeszcze jedna rzecz, czy udalo wam sie w znacznym stopniu zredukowac rozmiar lisci, czy tez raczej miniaturyzacja mozliwa jest jedynie w niewielkim stopniu.
Z gory dziekuje za konstruktywna krytyke.
Pozdrawiam Michal |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-07-30, 09:31
|
|
|
To Ty masz mieć wizję drzewka i wiedzieć gdzie chcesz je przyciąć żeby uzyskać dany efekt. Moja wizja jest taka żeby poczekać aż pieńki całkowicie się zrosną, ciąchnąć go na jakichś 10 cm tuż nad grubszą gałązką, gałązkę ciachnąć na jakieś 3cm i wygiąć w górę i poczekać aż puści ze śpiących oczek (te cięcia wykonałbym dopiero latem gdy jest bardzo dużo słońca [bo fikus tego potrzebuje żeby puścić z dużej ilości śpiących oczek] po zrośnięciu się pieńków). |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
|
BigOs [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-30, 12:48
|
|
|
Ogrodniku , czyli uwazasz, ze taki uklad konarow jaki uzyskalem ze splecionych roslin nie jest najlepszy? Laczac rosliny staralem sie pamietac o niesymetrycznym (naprezmiennym ulozeniem konarow. Dzieki za zainterowanie. POzdrawiam |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
|
Wysłany: 2007-07-30, 12:50
|
|
|
Chodzi mi tylko o grubość pnia w stosunku do wysokości. Jeśli Tobie taka jak jest odpowiada to mozesz mieć takie drzewko. Ja bym wolał żeby było grubsze w stosunku do wysokości. |
|
|
|
|
BigOs [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-30, 12:52
|
|
|
a co powiesz na temat miniaturyzacji lisci, masz jakies doswiadczenie w tej materii? Udalo ci sie je znacznie pomniejszyc? |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
|
Wysłany: 2007-07-30, 12:54
|
|
|
Specjalnie jeszcze nie pomniejszałem, ale ja ściąłem fikusa do samego pieńka to te listki co wyrosły mają jakieś 3 cm, a przed ścięciem wszystkie miały ponad 5 cm więc różnica już jest widoczna. |
|
|
|
|
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-31, 14:00
|
|
|
Listkami się na razie nie przejmuj , w tej chwili im większe tym lepiej bo pracują na pogrubienie i szybsze zlanie się pieńków w całość, nie przycinaj go, pozwól rosnąć na maxa, co do proporcji to nie powinien wyglądać tak źle, zawsze będzie go można przesadzić do dużej donicy i dać rosnąć ze dwa sezony, albo można dopleść kolejne fikusy |
|
|
|
|
BigOs [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-31, 14:08
|
|
|
przyznam sie szczerze, ze bralem w przyszlosci pod uwage opcje doplecienia jeszcze kilku roslinek, ale decyzje pozostawilem, do momentu zobaczenia rezultatow pierwszego "plecienia" Czyli proponujesz aby niczego nie przycinac, tylko ze chyba w tedy nie beda mi sie zageszczaly boczne galezie, czy tez sie myle
I jeszcze tak troche zi innej beczki odnosnie splatania pienkow, czy ktos probowal splesc ze soba benjamina natsha i gold (chodzilo mi o tego o bialo-zielonych lisciach) Mysle, ze wygladaloby to calkiem ciekawie, choc trzeba przyznac ze niezbyt naturalnie |
|
|
|
|
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-31, 14:13
|
|
|
na razie nie ma sensu zagęszczać, roślina musi pracować na gruby pień i mocne nebari , jeżeli będziesz fikusa teraz zagęszczał to efekt będzie powolny, zagęszczać można dopiero po uzyskaniu tych dwóch punktów - to podstawa, wtedy mocno przycinasz i wyprowadzasz gałęzie prawie że od początku |
|
|
|
|
BigOs [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-31, 14:24
|
|
|
OOseba, dzieki za rade , myesle ze w nastepnym sezonie wegetacyjnym odwaze sie sciagnac rafie i ewentualnie doplesc kolejne ficusy. |
|
|
|
|
bea [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-04, 16:52
|
|
|
Witam wszystkich,
Cieszę się, że znalazłam tę stronę! Mam nadzieję, że pomożecie mi w podjęciu decyzji w kwestii mojego ficusa Benjamina (jak na zdjęciach). Otóż mam ostatnio ogromną pokusę, żeby uformować z jego pędów warkocz lub kratkę. Ale nie wiem czy jest to odpowiedni czas, czy moja roślina się do tego nadaje, jeśli tak to jak to robić. Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam,
Beata |
Ostatnio zmieniony przez bea 2007-08-04, 17:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
|
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-08-05, 11:53
|
|
|
ja tez polecam zlaczenie wszystkich pienkow w jeden za pomoca rafii mozesz dzieki temu uzyskac fajne nebarii |
|
|
|
|
Yamakashiii [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-23, 15:32
|
|
|
Witam, niadawno dostałam fikusa benjaminka... chcę nad nim popracować... dostałam go w ładnej doniczce, ma piękny korzeń nad ziemią... nie wiem jednak za co sie najpierw zabrać, żeby zacząć go formować.. proszę o jakieś sugestie... z góry dziękuję za pomoc.. słyszałam, że aby formować drzewko, nalezy poczekać aż zacznie wypuszczać nowe listki.. z mojego drzewka na razie listki odpadają.. podobno ma na to wpływ zmiana otoczenia, ale zaczynam sie trochę martwić, wilgotność jest wystarczająca, dostęp do światła także.. nie chcę, aby drzewko zmarniało.. może właśnie jakieś zabiegi z mojej strony są w stanie mu pomóc? |
Ostatnio zmieniony przez Yamakashiii 2007-08-23, 15:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-08-23, 15:48
|
|
|
jeżeli masz go od niedawna to przechodzi tzw. okres aklimatyzacji niektóre rośliny podczas tego okresu gubią bardzo dużo liści więc narazie nie masz się czym przejmowac jeśli chodzi o formowanie to troche z tym poczekaj jeżeli chcesz wykorzystać druty to poczekaj z tym do zimy żebyśmy ci mogli jakoś pomóc z formowaniem to najlepiej zapodaj zdjęcie drzewka |
|
|
|
|
|