Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Drzewko kompletny hardcore
Autor Wiadomość
Wierzbin
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-23, 14:47   Drzewko kompletny hardcore

Witam!

Jestem początkującym bonsaistą i w poszukiwaniu inspiracji przeszukiwałem sieć. Przypadkowo (kompletnie przypadkowo bo poszukiwałem drzew liściastych) natknąłem się na zdjęcie drzewka o tak niezwykłym pniu, że aż mi szczęka opadła. oto Zdjęciulko tego drzewka:

[img]www.bonsai.cz/image/pestovani/pacific_09.jpg[/img]

Super co?

Panowie i panie...
Teraz moje pytanie:
W jaki sposób uzyskać tak hardcore'owy pień? Jakoś mi się tak umyśla, że cosik z korzeniami trzeba wykombinować, prawda?
Ostatnio zmieniony przez Wierzbin 2007-07-23, 14:49, w całości zmieniany 1 raz  

Senemorion
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-24, 11:31   

A moim zdaniem to kwestia gatunku. Poszukam i zaraz znajdę drzewo, które samo wytwarza tak piękny pień. Pamiętam tylko, że pochodzi z A. Północnej.

Jest to na pewno sekwoja kalifornijska (choć po jakości zdjęcia ciężko coś powiedzieć). Poniżej zdjęcia :

Ostatnio zmieniony przez Senemorion 2007-07-24, 11:36, w całości zmieniany 1 raz  

Wierzbin
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-24, 12:15   

Wytwarza, ale nie zawsze. W oryginalnych rozmiarach widziałem takie i bez tak wycwanionego pnia a z tego samego gatunku. Widziałem nawet grab z takim pniem.

Tak se myślę, że może podczas przesadzania będę wyodrębniał największe korzenie i puszczał je bardziej na boki. Może cosik takiego się uda z małą metasekwoją? :twisted:

Senemorion
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-24, 20:54   

:P Chodziło mi o to, że zdjęcie, które podałeś to Sekwoja Kalifornijska, a więc to dla tego drzewa naturalna rzecz.

Wierzbin
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-25, 18:01   

No, niestety kolego Senemorionie... POMYŁKA!!! ;/ To nie jest sekwoja aczkolwiek równierz z rodziny cyprysłów. Nazywa się cypryśnik (Taxodium) :mrgreen: . Na stronie, na której było to zdjęcie był też podpis...

http://www.bonsai.cz/cl1801735985.htm

Właśnie o sekwoje mi chodziło. Niezawsze wytwarza taki pień. Zwłaszcza za młodu.

Odpowiedz do tematu