WIAZ DROBNOLISTNY |
Autor |
Wiadomość |
GRD [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-15, 08:21 WIAZ DROBNOLISTNY
|
|
|
WITAM Na poczatek prosze o pomoc w jaki sposob zaczac formowac moje drzewko bo nie wiem od czego zaczac licze na porady fachowcow bedacych na forum nizej beda fotki. |
|
|
|
 |
yoker.pl
Gość
|
Wysłany: 2007-03-15, 13:20
|
|
|
musisz spojzec na to dzewko z daleka i doszukac sie podobiestwa takiego jak w natorze i powoli formowac i niespiesz sie z obcinaniem galazek bo sie nie doklei ih zpowrotem zobacz tez inne zdjecia twego drzewka a moze znajdziesz jakis ksztalt ktore ono bedzie podobne |
|
|
|
 |
Agula76 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-15, 13:35
|
|
|
On jest wstepnie uformowany.
Powiem tak : musisz zagęścić koronę, aby tworzyła ładną całość. Skup się na tym. NIe wiem czy z taką ilością liści je otrzymałeś, ale teraz zadbaj żeby się u ciebie zaaklimatyzowało i zaczęło puszczać nowe pędy. Masz sporo bezlistnych gałęzi, poczekaj czy wypuszczą nowe pąki, jeśli nie pewnie gałąź jest uschnięta i należy ją usunąć.
I zacytuję osobę z forum : bonsai to nie żywopłot żeby przycinać ot tak sobie, tylko ma to mieć jakiś sens i czemuś służyć. Moim zdaniem najlepiej go zapuść na jeden sezon, niech ma nawet odrosty po kilka centymetrów, im więcej masy zielonej tym szybciej się odbuduje.
Pozdr.
Aga
p.s. Rada dla niecierpliwych formowania : kup sobie cosik za 4zł w szkółce i wykręcaj na wszystkie modele, a tego zostaw niech sobie powoli rośnie. Wiem że przy jednej roślinie bardzo bardzo kusi, żeby zrobić z nią cokolwiek. |
|
|
|
 |
GRD [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-17, 09:07
|
|
|
WIELKIE DZIEKI ZA RADY NAPEWNO Z NICH SKORZYSTAM
POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
maks
Gość
|
Wysłany: 2007-04-02, 18:19
|
|
|
jesli kupiłem drzewko 2 dni temu . ma ono juz kilku centymetrowe nowe przyrosty. jesli drzewko sie jeszcze nie zakaklimatyzowało to nie moge ich przyciąc prawda bo one psują wizerunek całego dzrewka ,,, acha czy jak już sie to bonsai moje przyzwyczai (oczywiście jak w temacie mam wiąza) to te kilku centumetrowe przyrosty mogę obciąc o np. 5 liści z których zostaną tylko 3 |
|
|
|
 |
pawel18
Paweł Głowiak

Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-06-11, 14:28
|
|
|
lepiej poczekaj bedziesz mial duzo czasu zeby poprawidz jego wizerunek i nad nim popracowac bo domyslam sie jak to drzewko wyglada jesli kupiles go w jakims supermarkecie on bardziej pewnie przypomina marketsai a nie bonsai jest zaniedbane i pewnie nie zbyt dobrze zazielenione a jesli chodzi o to przycinanie to czytalem ze wlasnie tak powinno sie przycinac liscie i galazki poczekac az wypusci kilka par lisci i je skracac pozniej do 2-3 lisci tk jest chyba najlepiej przycinac fajnie by bylo jak bys fotke zapodal |
|
|
|
 |
Lugaru [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-14, 13:28
|
|
|
witam! od miesiąca mam wiąza drobnolistnego , rosnie u mnie całkiem nieźle i myśle,że powinnam go juz przyciąc czy moglibyscie mi doradzic jaki ksztalt mam mu nadac i ktore pedy powinnam usunac? z gory dziekuje za pomoc |
Ostatnio zmieniony przez Lugaru 2007-06-14, 13:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ogrodnik
Michał Krzyścin

Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
|
|
|
 |
Lugaru [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-14, 13:33
|
|
|
niestety cos sie nie chca te foty dodawac:-( wrzucilam na serwer :-p prosze o pomoc;))
http://www.sendspace.com/file/thgb53 |
Ostatnio zmieniony przez Lugaru 2007-06-14, 14:04, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
S. Smolińska [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Lugaru [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-14, 14:06
|
|
|
no i kicha:/ eh...jesli ktos bylby tak mily to podalam linka powyzej:) |
|
|
|
 |
ogrodnik
Michał Krzyścin

|
Wysłany: 2007-06-14, 16:11
|
|
|
Kształt tego drzewka to raczej styl miotlasty. Skróć wszystkie te długie przyrosty do 2-4 liści, a drzewko pięknie się zagęści. |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
 |
Lugaru [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-14, 18:01
|
|
|
ok:) i to chyba bedzie mialo taki kopulowaty ksztalt? tzn zadnych grubszych galazek po bokach? |
|
|
|
 |
ogrodnik
Michał Krzyścin

|
|
|
|
 |
Lugaru [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-14, 19:16
|
|
|
zatem kilkuletni juz bonsai bedzie jedynie zwiekszona wersja ? chodzi mi o ksztalt (ach ta niewiedza;P) |
Ostatnio zmieniony przez Lugaru 2007-06-14, 19:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|