|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Co dalej z moją brzozą |
Autor |
Wiadomość |
arth [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-09, 17:01 Co dalej z moją brzozą
|
|
|
Jestem nowzm cyłonkiem forum, dlatego na początek witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Brzozę posiadam od kwietnia tego roku, nie jestem wtajemniczony w techniki jak i style bonsai, ale moje drzewko ma sie dobrze, mimo iż wymagało brutalnego przycięcia grubszych gałązek.
Moje pytanie brzmi: co dalej robić? Które gałązki z tych, jakie wyrosły tej wiosny przycinać, i gdzie ?
Poza tym liście jak widać są bardzo duze w stosunku do drzewka, jak to zmienić?
Im więcej porad jak i krytyki z waszej strony, tym lepiej , będe wdzięczny za każdą pomoc, z góry dżiękuję.[/b]
Jeszcze jedno; jakie to drzewko?:
DSCI0002.JPG
|
|
Plik ściągnięto 2723 raz(y) 32,39 KB |
DSCI0005.JPG
|
|
Plik ściągnięto 2723 raz(y) 36,91 KB |
|
|
|
|
|
Senemorion [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-09, 17:13
|
|
|
To moja propozycja . Czerwoną linią zaznaczyłem dokąd pień ma być czysty . Zielone "koła" to moja wizja korony . |
|
|
|
|
Rob
Grzegorz Matusiak
Pomógł: 30 razy Wiek: 38 Dołączył: 27 Kwi 2007 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2007-06-09, 17:52
|
|
|
A to pierwsze drzewko, wygląda mi na graba. |
|
|
|
|
arth [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-09, 18:00
|
|
|
Czyli skrocic to co wyroslo? (pien juz czysty )
3.JPG
|
|
Plik ściągnięto 2710 raz(y) 34,29 KB |
|
|
|
|
|
mateoosh [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-09, 22:06
|
|
|
musisz 1/3 pnia od dołu zostawic "gołą" czyli tak jak zaznaczyłes pozniej jezeli przytniesz te gałązki to na tej gałęzi drzewo wypuści nowe pędy i zaczna grubiec gałęzie. moimzdaniem to co zaznaczyłes mozesz ciąć tylko zostawił bym jeszcze pierwsza gałąż po lewej stronie albo przycioł bym samiutkie końce gałęzi |
|
|
|
|
arth [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-10, 07:51
|
|
|
dzieki |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|