|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Przesunięty przez: Olon 2007-06-04, 15:28 |
Jak kształtować tego fikusa ? |
Autor |
Wiadomość |
Koniu [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-04, 20:42
|
|
|
nie zrozumialem tego z twojego posta bo tam nie ma mowu nic o grupwym nasadzeniu , jestem poczatkujący , |
|
|
|
 |
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-05, 07:41
|
|
|
Bo nie przeczytałeś uważnie pierwszego posta. OOseba napiał: albo ciąć (wtedy masz grupę roślin i wypuszczają więcej gałązek), albo splatać (a wtedy masz jedną roślinę z grubszym pniem). A nie obydwie rzeczy na raz - bo wtedy masz bałagan. Oczywiście nadal można spróbować poprowadzić sprawę tak jak na początku: albo splatać, albo zostawić jako grupę.
Jak najbardziej zauważyłam, że po przycięciu nie będzie miał gałęzi: w ten sposób nakłonisz go do wypuszczania pędów z pnia (sztuczka nadaje się do niewielu gatunków rośłin, ale fikusy są w tym świetne). Jełśi jednak taki pęd ma być spleciony, zostawiasz mu jakąś gałąź na górze. |
|
|
|
 |
Koniu [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-05, 10:27
|
|
|
00seba napisał/a: | Ja bym proponował uciąć każdy pień z osobna na innej wysokości tak aby na każdym została przynajmniej jedna gałązka z zielenią, wtedy maż 100% szans że nic nie padnie. następnie pasowało by stworzyć fikusowi szklarniowe warunki wtedy łatwiej rozwinie boczne pąki. Można by też spróbować spleść pieńki i zacisnąć rafią |
powiedz mi gdzie tu jest napisane albo i podane są dwie metody bo może jestem ślepy
proponuje się mu przyjzec co zostanie jak go utnę wzdłuż czerwonej kreski |
Ostatnio zmieniony przez Koniu 2007-06-05, 10:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-05, 11:55
|
|
|
...wtedy łatwiej rozwinie boczne pąki. Można by też spróbować spleść pieńki i zacisnąć rafią
"Można by też" - to jest ten magiczny fragment, rozdzielajacy dwa sposoby: poprowadzenie jako grupę drzew LUB poprowadzenie jako pojedynczy pień. Na zdrowy rozum: po co ktoś radziłby ci OWIJANIE pnia rafią jełśi w tym samym czasie ten pień miałby wypuszczać boczne pędy? Przecież przez rafię by się nie przebiły.
Teraz ważne jest, co zamierzasz osiągnąć, bo od tego zależy dalsze postępowanie:
- chcesz go spleść żeby mieć grubszy pień
- czy chesz poprowadzić każdy pień osobno? |
Ostatnio zmieniony przez AnnaDorota 2007-06-05, 12:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Koniu [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-05, 18:30
|
|
|
dobra nie kłoce się , znowu nie zrouzmialem ale poczatkujący tak maja zreszta kolga troche zawile to napisał ale juz się nie tlulacze
chce jeden pień spleciony ,jak utnę do wysokości kreski czarowniej zostaną mi 4 pienki z czego 2 bez bocznych gałązek i 2 które maja po jednej gałązce |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|