|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Mój mizerny grabik |
Autor |
Wiadomość |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-05, 12:50
|
|
|
O oto koło innego trochę młodszego graba
 |
|
|
|
 |
zagz [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-05, 13:12
|
|
|
No wszystko fajno, ale ten zdrowy to jest buk . Jeśli ten truposzowaty ma takie same liście to też jes bukiem. |
Ostatnio zmieniony przez zagz 2007-05-05, 13:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-05, 13:25
|
|
|
Sorki niedoświadczony jestem, rósł koło dużego graba więc się pomyliłem. A truposz na pewno jest grabem bo mam go z neta. |
|
|
|
 |
Łukasz [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-05, 22:46
|
|
|
Hmmm to ze masz go z internetu jeszcze nie znaczy ze to grab Zwłaszcza , że żródłem jest allegro .Grab ma charakterystyczne listki z bardzo widocznymi "zylkami" Moim zdaniem zostaw go tak jak jest jeżeli odżyje tzn zacznie wypuszczac nowe paczki to wtedy zacznij cos z nim robic . Na razie wystarczy mu swiety spokuj i odpowiednie podlewanie . |
|
|
|
 |
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 53 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-05-06, 10:26
|
|
|
Jedyne wyjście dla tego padła to cień i zabieg , który opisał Dominik (ZAGZ) , czyli ostre sięcie i troszkę cierpliwości , a na przyszłośc :NIE KUPUJCIE NIEUKORZENIONYCH ROŚLIN NA ALLEGRO |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
 |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-06, 12:33
|
|
|
Nieukorzenionych??Nie rozumiem. A czy zamiast pasty nie wystarczy tak jak ktoś gdzieś na forum pisał węgiel i wosk. |
Ostatnio zmieniony przez Michał2 2007-05-06, 18:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jacek Grzelak
|
Wysłany: 2007-05-07, 22:02
|
|
|
To proste , kupiłeś świerzo wykopaną z lasu roślinkę Wosk , owszem dlaczego nie , zabezpiecza ranę , węgiel drzewny ma właściwości grzybobujcze , jednak maść na rany , szczególnie ta orginalna ma jeszcze coś takiego w sobie jak chormon wspomagający rozrost kalusa , a nie wspomne że wszelkie wspomniane wcześniej właściwości są w niej doprowadzone do optymalnych , więc jak raz sprubujesz , nie będziesz chciał nic innego , żadnych zastępczaków |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
 |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-08, 13:41
|
|
|
http://allegro.pl/my_page.php?uid=1128803 to od tego gościa ją dostałem, oprócz tego graba jeszcze dwie inne sadzonki ale bardzo małe.Czy to z lasu to mam wątpliwości, bo wydaje się że koleś jest jest uczciwy. |
|
|
|
 |
Jacek Grzelak
|
|
|
|
 |
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-08, 15:03
|
|
|
No co, na swój sposób uczciwy; kto rozsądny kupuje 1 nasiono derenia za 1,50 PLN, jeśli w pierwszym lepszym ogrodniczym sklepie moze kupić 2 letnia sadzonkę za 6 PLN? To samo dotyczy trzmieliny, która rozmnaża się przez sadzonki, do szklanik z wodą i masz rołśinę lepszą od tej oferowanej, a trzmielinę fortunei sadzą teraz masowo na miejskich klombach, nie zrobimy szkody biorąc nawet 20 cm kawałek... Albo kto kupuje takie maleńkie sadzonki bzu lilaka, kiedy bez można mieć za darmo odkopując po prostu odrosty u podstawy dorosłego krzewu, wybierając odpowiednie, te które nam się podobają? Nie mówcie mi, ze bez lilak jest egzotyczną i trudnodostępną rołsiną...
Wniosek: jeśli ktoś się chce na siłę rozstać z własną kasą, to dlaczego mu w tym przeszkadzać? Naprawdę, zaraz ktoś zacznie sprzedawać butelkowaną wodę do podlewania...
[admin]Cudowna woda do bonsai już była na allegro
Nie wiem tylko czemu ludzie nie kupowali |
Ostatnio zmieniony przez szef 2007-05-08, 20:17, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-08, 15:39
|
|
|
Jak kupowałem te sadzonki to było jakieś 2 dni po tym jak dowiedziałem się że bonsai można zrobić z każdego drzewa a nie jest jakiś osobny gatunek i że w ogóle w tym wszystkim chodzi o miniaturyzację drzew. |
|
|
|
 |
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-08, 17:46
|
|
|
Każdy się może pomylić, trudno. Ale na przyszłość już będziesz wiedział co i jak. Pociesz sie Michał tym, że pewnie niejedna osoba z forum coś kiedyś ze swoimi roślinkami s.....a, tylko nie wszyscy się przyznają, trochę głupio, nie? |
|
|
|
 |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-08, 20:57
|
|
|
Pocieszające A tak w ogóle to ściąłem graba, wygląda fajnie bez tych liści, tak jakoś zdrowo.Buka też ściąłem.Jutro dam zdjęcia to może coś wymyślicie co z nim dalej zrobić.Jeśli przeżyje.I jeszcze jedno, czy po czterech tygodniach od posadzenie, to będzie za jakieś 2 tygodnie mogę już to drzewko nawozić, czy może jego stan w tym przeszkadza.Mam nawóz pokon. |
Ostatnio zmieniony przez Michał2 2007-05-08, 21:38, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-10, 21:50
|
|
|
Tyle razy forumowicze pisali - nie nawozić drzewka w złej kondycji. Pozwól działac naturze, podlewaj, cieniuj i czekaj na efekty |
|
|
|
 |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-11, 12:37
|
|
|
Podlewam, cieniuje daje działać naturze i czekam na efekty.Życzcie mi powodzenia. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|