|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Terminy wykopywania iglaków |
Autor |
Wiadomość |
Robert B.
Gość
|
Wysłany: 2006-07-11, 18:37 Terminy wykopywania iglaków
|
|
|
Od połowy sierpnia do połowy września można wykopywać rośliny iglaste,do zimy zdąrzą się ukorzenić.Rośliny iglaste pozornie zakończyły swój wzrost lecz ich korzenie teraz najintensywniej rosną,jest jedno ale nie robi się tego w upały i bryłę korzeniową trzeba zabezpieczyć przed mrozem.pogoda jest idealna w przyszłym tygodniu ostrzę szpadel i na wykopki.Ja z letniego pozyskiwania yamadori mam 100%przyjętych roślin,z których dwie,już jako bonsai, będzie można zobaczyć w przyszłym roku na wystawie w Książu.Moim zdaniem yamadori musi mieć co najmniej 3 lata(wzrostu w pojemniku) aby coś przy nim majstrować!!! Pozdrawiam Robert.B. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2008-01-22, 23:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Adek [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-11, 18:38
|
|
|
Robercie pozyskiwałes juz jałowce? Słyszałem ze są z nimi problemy. Jaką proponujesz mieszanke ziemi? Moze byc Torf odkwaszony : żwir : perlit w proporcji 2:1:1? |
|
|
|
|
Robert B.
Gość
|
Wysłany: 2006-07-11, 18:39
|
|
|
Jałowce i nie tylko, ostatnio problemów nie miałem.
Co do torfu i mieszanki jaką ja stosuję pisałem już przy okazji wątku "dziupla"
Robert B. |
|
|
|
|
White_mtb [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-11, 18:40
|
|
|
Mam pytanie.
Czemu sierpień - wrzesien na iglaki a nie wiosna ?
Czy ja źle przeczytałem?
Czy to jest jakis wyjątek ?
|
|
|
|
|
Robert B.
Gość
|
Wysłany: 2006-07-11, 18:41
|
|
|
Nie napisałem,że wiosna jest złym terminem,wręcz przeciwnie.Chciałem podpowiedzieć,że iglaki(oprócz modrzewi)można przesadzać(pozyskiwać)również póżnym latem.Robert B. |
|
|
|
|
White_mtb [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-11, 18:42
|
|
|
Rozumiem rozumiem -zaczaiłem
W takim razie we wtorek ryzykuje -jedno z moich 3 yamadroi iglastych wskakuje do doniczki
Zobaczymy co z tego wyjdzie
|
|
|
|
|
Popek [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-11, 18:43
|
|
|
Ok to i ja zaryzykuje |
|
|
|
|
Robert B.
Gość
|
Wysłany: 2006-07-11, 18:45
|
|
|
Książki o bonsai to za mało,trzeba poczytać trochę botaniki(fizjologia,anatomia roślin) o szkółkarstwie ozdobnym i leśnym, dendrologia też się przyda.Ale najważniejsza jest praca przy bonsai,bo jak sportowiec chce utrzymać formę musi trenować,tak bonsaista musi codziennie pracować przy swoich bonsai.Nie chodzi o to by codziennie uformować nowe bonsai,czy znęcać się na już uformowanym,lecz o codzienną pielęgnację, obserwację.Analizowanie błędów jakie się popełniło(nikt nie jest nieomylny)i planowanie na przyszłość.Trzeba obserwować drzewa w naturze i zastanawiać się"dlaczego to drzewo ma taki układ gałęzi?co to sprawiło?czy kierunek światła,czy wiatru?dlaczego ten konar jest martwy?czemu na tym drzewie jest dziupla i jak ona powstała?itd.itd..."Pamiętajcie natura jest najlepszym nauczycielem!"
R.B. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|