Mój mizerny grabik |
Autor |
Wiadomość |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-30, 13:53 Mój mizerny grabik
|
|
|
Witam niedawno z allegro dostałem graba.Wygląda mizernie, zwłaszcza liście w porównaniu z grabem obok mojego bloku.Mam kilka koncepcji jak go prowadzić ale jestem początkujący i chciałbym usłyszeć co ktoś bardziej doświadczony niż ja by z nim zrobił.
Drzewko ma 5 lat |
|
|
|
 |
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-30, 15:06
|
|
|
polecilbum co redukcje wysokości oczywiście nie teraz i grunt na 2-3 latka celem pogrubienia pnia!! |
|
|
|
 |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-30, 15:30
|
|
|
Ciąć miałem zamiar tak gdzieś pod tym rozgałęzieniem, a co do gruntu to czy nie wystarczyłaby większa doniczka bo nie mam możliwości. |
|
|
|
 |
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-30, 16:22
|
|
|
nie no jezeli nie masz mozliwosci to jakies wiaderko z farby lub duża doniczka i co roku podcinanie korzeni myse ze wystarczy, a co do cięcia ciąłbym nad pierwszą gałęzią |
|
|
|
 |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-30, 16:49
|
|
|
W tej doniczce mam drzewko dopiero od pięciu dniu, kiedy posadzić do wiaderka, bo boje się że od tak częstego przesadzania mi zmarnieje jeszcze bardziej, a i tak jest w dość kiepskiej formie.
Co do cięcia to to dodam jeszcze dwa zdjęcia bo nie wiem o którą gałąź ci chodzi
 |
|
|
|
 |
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-30, 17:13
|
|
|
nie za pozno troche na przesadzanie? chodzi mi o tą trzecią gałąź ktora na zdj wychodzi w lewo do gory!! jak narazie to daj drzewku spokoj. za pozne przesadzenie moze spowodowac śmierc drzewka pozimie ale miejmy nadzieje ze tak sie nie stanie |
Ostatnio zmieniony przez lasek 2007-04-30, 17:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-30, 17:30
|
|
|
Dostałem go dopiero pięć dni, więc musiałem. |
|
|
|
 |
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-30, 17:40
|
|
|
nie no niekoneicznie musiales mogles zostawic w doniczce w ktorej go dostales a przesadzic mogles nastepnej wiosny!! podaj jeszcze wysokosc tego graba:) |
|
|
|
 |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-30, 18:09
|
|
|
Ma jakieś 50 cm a wsadzić do tej doniczki musiałem go wsadzić bo dostałem go z korzeniami
owiniętymi jakimś materiałem |
|
|
|
 |
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-30, 19:49
|
|
|
tez tak pomyslalem ze w szmacie mogles go dostac! napisz jeszcze jak mozesz na jakiej wysokosci jest ta trzecia galazka jezeli mozesz. |
|
|
|
 |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-30, 22:36
|
|
|
Równe 10 centymetrów. A co do przesadzanie to kiedy, bo i tak korzenie ma małe więc wiaderko chyba dopiero za rok.No i z tym cięciem jak najszybciej czy poczekać? |
Ostatnio zmieniony przez Michał2 2007-05-01, 15:16, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Rob
Grzegorz Matusiak
Pomógł: 30 razy Wiek: 38 Dołączył: 27 Kwi 2007 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2007-05-04, 21:03
|
|
|
Jeśli chodzi o przesadzanie to myśle, że dobrym pomysłem byłoby, żebyś zostawił go na 2-3 miesiące w spokoju. Jeśli wszystko bedzie z nim ok to wtedy można przesadzić go do większej donicy wyjmując całą ziemie i nie otrzepując korzeni. Wtedy nie odczuje tak drastycznie skutków przesadzenia. Albo poczekaj z tym do następnej wiosny |
|
|
|
 |
szef
Administrator Robert Napieralski

Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-05-04, 21:13
|
|
|
Twój grab wygląda fatalnie. Wszelkie zabiegi formujące możesz zacząć najwczesniej w nastepnym sezonie, o ile przeżyje. Mam nadzieje, ze nie trzymasz go w domu. Z przesadzaniem Posłuchał Rob'a dobrze pisze |
|
|
|
 |
Michał2 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-04, 21:26
|
|
|
Przesadzić tak jak pisał Rob mam zamiar w następnym sezonie, co do zabiegów myślę że dopiero za dwa lata, bo wygląda naprawdę okropnie . Jutro dam fotke jak stoi koło zdrowego graba. |
|
|
|
 |
zagz [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-05, 09:03
|
|
|
Osobiście zabrałbym się do tego bardziej drastycznie. Ten grab wygląda jak zaparzony i przesuszony. Na Twoim miejscu (na szczęście nie jestem ) ściąłbym go przed pierwszą gałązką, rane zabezpieczył pastą i czekał na wzmartwychwstanie z pączków śpiących. |
|
|
|
 |
|