|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
yamadori z torowiska |
Autor |
Wiadomość |
onok
Gość
|
Wysłany: 2007-04-02, 09:06 yamadori z torowiska
|
|
|
bardzo ciekawe drzewka mozna znalezc na torowiskach lini towarowych, owe drzewka rosnące miedzy torami mają po kilkanascie lat i wysokosc kilkudziesięciu cm. poniewaz wszystko co wyrosnie za wysoko zaraz jest obcinane przez przejezdzajacy pociag osobiscie znalazłem wczoraj fajną sosenke, ma raptem jakies 40cm, pien przy podstawie jakies 5cm i dobre rozgalezienie, moze byc jednak problem z wykopaniem |
|
|
|
|
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-02, 20:57
|
|
|
Jaki tam problem, jakby co to maszynista będzie "trąbił" Gorzej będzie jak nie zauważy |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-04-02, 21:44
|
|
|
I co wykoleisz pociąg , tylko po to , by pozyskać kilkuletnią sosnę , która była nieco przyczesana przez pociągi |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
mateoosh [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-02, 22:01
|
|
|
ja bym walczył |
|
|
|
|
onok
Gość
|
Wysłany: 2007-04-03, 06:28
|
|
|
Panie Grzelak najwięcej mają do powiedzenienia ci którzy nie widzieli i nie wiedzą o co chodzi. Można znalezć naprawde super okazy, poza tym kto tu mówi o wykolejaniu pociągu??!! Wczoraj znowu byłem popatrzeć i znalazłem bardzo ładnego dęba 30 cm wys. i 9 u podstawy (!!!) rośnie sobie między podkładami więc nie będzie problemu z wykopaniem. I jeszcze jedno, to nie jest linia na której pociągi jezdzą co 5min. tylko dojazd do zakładów metalowych
Panie Grzelak |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-03, 16:25
|
|
|
Walcz Tylko na wszelki wypadek załóż pomarańczową kamizelkę |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-04-03, 17:42
|
|
|
Szacowny Panie Onok
Myślę że Jacek widział już nie jedne takie wykopki i wie co mówi. Gwoli ścisłości, raczej nie chodziło o sam fakt pozyskania drzewka z torowiska ale o skutki tego pozyskania. Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę (jeśłi tak, to wybacz że piszę te oczywistości), że potencjalna dziura pozostawiona po drzewku w okolicach podkładów kolejowych, przy pewnych warunkach może spowodować opadnięcie częsci torowiska i rzeczywiste zagrożenie dla poruszających się po nim składów. Weź to proszę pod uwagę, zanim odejdziesz z tego miejsca i zabezpiecz co trzeba.
Przy okazji.. te obserwacje i ich wyniki mieliśmy już okazję usłyszeć i zobaczyć, przy okazji "Druida" (jesion wyniosły) kolegi Roberta Błądka. Na prawdę piękna sztuka z tego wyszła . |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-04-03, 19:45
|
|
|
Olku , masz rację co do moich obaw , jednak jeśli chodzi o Druida , to nie był on kopany z samego torowiska , gdzie byłby przycinany przez pociągi , a z terenu w okolicy torowiska , gdzie był ścinany kilkakrotnie przez pracowników kolei , zauważ sam fakt iż podczas wykopywania Robert musiał odciąć sporą część rośliny . Onok wiem jak wygląda wykopywanie sosen z torowiska , bowiem sam kiedyś podejmowałem takową prubę pozyskania sosny , niestety nie jest to ciekawe zajęcie , polega ono na wydłubywaniu kamyczka po kamyczku , a korzeni jak nie było widać tak nie ma nadal i nadal , tylko jeden czy dwa , jednak to zbyt mało by pozyskać sosne , dłubałbyś tak na metr i nadal nic , spowodowane to jest tym iż torowisko jest bardzo niegościnnym stanowiskiem nawet dla sosen , zazwyczaj nadmiernie nasłonecznione , suche , o bardzo przepuszczalnej i przewiewnej strukturze podłoża , jednak życzę powodzenia , może na tym akurat torowisku jest zupełnie inaczej
Aha i proszę nie zwracać się do mnie po nazwisku , to takie oficjalne |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
onok [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-05, 06:44
|
|
|
no ok niech Wam będzie, juz do tego nie wracajmy |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-04-05, 20:39
|
|
|
No faktycznie, przypomniałem sobie, że w tym wypadku kolejowcy zastąpili pociąg, a i tak Robert wspominał o wyrastających kilkumetrowych badylach któe skracał .
Onok, Twoja wola, czy nam będzie czy nie będzie, żyjesz w wolnym kraju, a my możemy Ci tylko podoradzać . |
|
|
|
|
onok [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-06, 06:21
|
|
|
co prawda to prawda, nie ma sensu sie w to pakowac i wykopywac nie wiadomo jak dlugo, ale jest jeszcze alternatywa i odkłady powietrzne |
|
|
|
|
slayer74
Robert
Pomógł: 3 razy Wiek: 50 Dołączył: 01 Mar 2007 Skąd: FZI 1974-West Poland
|
Wysłany: 2007-04-09, 10:50
|
|
|
ja w ramach "ugody dla wszystkich" proponowałbym pozyskiwanie yamadori z nieczynnych całkowicie juz torowisk , mam koło siebie parę takich linii. jest masę okazów idealnych -karłowatych rosnących w cieniu i przy torowiskach biegnących przez las itp. ale słusznie jak ktoś zauważył często niemożliwe jest ich pozsykanie , zbyt mocno okazy są wrośnięte w torowisko lub obok podkładu , spotkałem nawet jedną brzózkę która wyrastała z dziury w podkładzie i miała ok 50cm wyskości i fajnie ukształtowane boczne gałezie ale niestety aby ją pozyskac trzeba byłoby wyciąć podkład kolejowy razem z nią
a to już by była jawna dewastacja niestety |
Ostatnio zmieniony przez slayer74 2007-04-09, 10:56, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
kristofer001
Krzysztof K.
Pomógł: 17 razy Wiek: 43 Dołączył: 10 Maj 2007 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: 2007-05-14, 18:59
|
|
|
A dla mnie to jest fajny pomysl wlasnie o to chodzi aby bylo troche ciekawiej niz bieganie po lesie ze szpadlem! jeden jest problem trzeba bardzo uwazac na Expresy!!!pzdr |
|
|
|
|
mateoosh [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-05-14, 19:27
|
|
|
to ja tylko powiem dla amatorow takich wrazen panowie nie kopcie przynajmniej gdzies za zakretem |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|