|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Jałowiec sabińśki brązowienie igieł |
Autor |
Wiadomość |
RonVanNaPieska [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-01, 14:53 Jałowiec sabińśki brązowienie igieł
|
|
|
Cześć
W zeszłym roku kupiłem jałowca sabińśkigo
roślinka ma aktualnie ok 4 lat, mieszka w doniczce. 3 miesiace temu ją nadrutowałem i ukręciłem kilka zbędnych gałązek.
Sabinki znane są z tego że mają b. ciemnozieloną barwę ale mój na swoich końcówkach zaczął nabierać barw troszkę rdzawych. Jakby schnął?
Czym może to być spowodowane?
ps. nie wiem czy dostarczylem mu wystarczającą ilość wody |
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-02-27, 22:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-04-01, 17:04
|
|
|
A kontrolujesz drut na gałązkach, czy on nie wrasta
Wydaje mi się, że drzewko obudziło się już z zimowego snu, soki napłynęły do części nadziemnej rośliny i gałązki od tego trochę pogrubiały-drut zaczął w nie wrastać i uciskać więc usychają. Takie jest moje zdanie. |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2007-04-01, 18:20
|
|
|
nic nie wrasta na 100% ... o tym pamietalem na szczescie..
ma ktos jeszcze jakeis pomysly? |
|
|
|
|
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-01, 18:25
|
|
|
moze przelany system korzeniowy?? a moze mial za sucho |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2007-04-01, 20:21
|
|
|
chyba za sucho.. zaczne go podlewac moze pomoze.
Jest jeszcze jedna opcja - może ma za małą doniczkę? sporo urósł od zeszłego roku a mieszka ciągle w tej samej doniczuszce. Troche wydaje mi sie przymałąwa. Nie wiem tylko jak go przesadzic bo jest nadrutowany a druty są powiązane z doniczką |
|
|
|
|
Max [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-01, 22:17
|
|
|
Raczej beda to objawy typowego brązowienia iglaków. Nie jest to groźne, ale spowodowane moze być przez takie czynniki jak :
→ mróz, brazowienie igieł na zimę i ostre mrozy ( to raczej odpada w twoim przypadku )
→ sucho, pobudzone do życia rośliny zaczynają rosnąć, potrzebują więc wody, jeśli brak wody się przedłuża, igły zaczynają brązowieć i zasychają ( to moze być powód, jesli nie podlewałeś dodatkowo, a pozostawiłeś je samopas na dworze )
→ niedobór minerałów, reakcją rośliny na brak minerałów, przede wszystkim magnezu.
→ psi mocz jest zabójczy dla iglaków. Zmoczone nim pędy brązowieją i zasychają. Trzeba je wyciąć, a roślinę podlać. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|