|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Drutowanie Podocarpusa |
Autor |
Wiadomość |
Qba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-19, 11:26 Drutowanie Podocarpusa
|
|
|
Witam,
Posiadam podocarpusa (tego który znajduje się na fotce poniżej). Dużo poczytałem o drutowaniu roślin, ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: kiedy należy drutować roślinę (w szczególności Podocarpusa) ?
W jednych źródłach napisane jest że nalezy drutować gałązki kiedy są już dobrze zdrewniałe, w innym miejscu napisano, że należy to robić wtedy kiedy są jeszcze nie zdrewniałem (poniważ są miękkie), a w jeszcze innym miejscu pojawiła się informacja, że należy to robić kiedy są po części zdrewniałe (niestety nie do końca wiem co to oznacza).
Poniżej znajduje się zdjecie mojej rośliny. Proszę o radę czy można drutować, czy też może zaczekać?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam |
|
|
|
 |
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-19, 21:46
|
|
|
wydaje mi sie ze takie zielone mogą zostac pocharatane przez drut ale wydaje mi sie ze jakies odciągi mozna porobic, niekoniecznie drutem |
|
|
|
 |
Qba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-19, 22:35
|
|
|
A czym najlepiej było by wykonać taki odciąg żeby nie pokaleczyć rośliny? Bo myślę że jakaś nić może ównież pokaleczyć. Może jakaś szersza materiałowa taśma (taka z 7 mm szerokości) czy mozę jakaś mało elastyczna guma ? |
|
|
|
 |
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-19, 23:00
|
|
|
najlepiej na miejsce styku nici czy drutu przy odciągach nałożyc jakis kawalek skóry ze starego plaszcza a poznie na to miejsce nalozyc odciąg |
|
|
|
 |
Qba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-19, 23:22
|
|
|
O - to jest dobra myśl Ja właśnie przeczytałem, że czasami można stosować cienki wężyk gumowy, choć wydaje się że lepszym pomysłem byłby faktycznie drut i jakaś osłonka na roślinę. A czy taki odciąg mozan owinaćwokół pnia czy może lepiej wokół doniczki (tutaj zdania były podzielone)? |
|
|
|
 |
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-20, 00:02
|
|
|
wydaje mi sie ze jezeli mialbym wybor miedzy pniem a doniczka to wybralbym doniczke zeby niepotrzebnie nie stresowac:-) drzewka. poza tym mysle ze wezyk gumowy moze sie naciągać i poluzniac odciąg |
|
|
|
 |
Qba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-20, 10:38
|
|
|
Dzięki za pomoc:) |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|