Dobrze to robię ? |
Autor |
Wiadomość |
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-13, 15:05 Dobrze to robię ?
|
|
|
Witam.
Mam takie pytanie co sądzicie o mojej pracy??
Mi się podobają. W sumie wiem ze to są badylki takie ale to są moje pierwsze sadzonki. Rok juz na nich pracuje. Ucze się i w końcu jakieś efekty widze ale czy dobze w miare to robie?? proszę o opinie |
|
|
|
|
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-13, 15:06
|
|
|
przepraszam zamias dodajzałącznik klikło mi sie wyślij przepraszam tu jest reszta zdjęc |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-03-13, 15:08
|
|
|
Zdjęcie 1:
Ten drut na dolnej części pnia jest nawinięty pod złym kątem.
Czy to jest front drzewka Jeśli tak to chyba nie ma równowagi między lewą i prawą stroną. Ta prawa jest jakaś uboga.
Ogólnie nie jest chyba aż tak źle Trochę dopracujesz i będzie
Zdjęcie 2:
Patyś.
Zdjęcie 3:
Patyś.
Co to za wygięcie pnia Nie podoba mi się, całkiem nienaturalnie jak dla mnie. |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
Ostatnio zmieniony przez ogrodnik 2007-03-13, 15:13, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-13, 15:14
|
|
|
no fakt fotke źle zrobiłem pod złym kontem a korona cała jest jeszcze do zagęszczania i powiększania we wszystkich przypadkach |
|
|
|
|
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-13, 15:52
|
|
|
Pierwszy ficus całkiem ciekawy może za jakiś czas będzie coś fajnego. Sorki ale reszta nie bardzo szczególnie ten 2. Co do pierwszego ficusa to sam formuję benjamina "natasche" w stylu moyogi na sposób "MUMIA" to najszybszy sposób aby uzyskać jakieś ciekawe drzewko z ficusów |
|
|
|
|
mateoosh [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-13, 22:02
|
|
|
Jezeli chodzi o zdjecie numer 1 to tak jak zauwazył ogrodnik musisz chyba troche poprawic drutowanie pnia. Jezeli chodzi o rownowage to spokojnie to da sie naprawic. podoba mi sie jak to wyglada mam nadzieje ze bedziesz an bierząco wrzucał foteczki;] a jezeli chodzi o reszte to drobne drzewka. I nie trzymaja one zabardzo stylu |
|
|
|
|
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-03-13, 22:53
|
|
|
jak napisałem wszystkie sąto drzewka treningowe tylko:) na nich się ucze od roku wiec postanowiłem je wam pokazać żebyście ocenili dzięki wszystkim |
|
|
|
|
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-07, 15:32
|
|
|
Witam wrzucam fotki od pierwszego. Przesadziłem go, teraz będe chciał go zrobić na kamieniu. Na którym zresztą już go posadziłem. Jest świerzo po przecięciu korony. Prosze o ocene. drót poprawiłem ale ostatnia owijka mi nie wyszła. grunt że sie trzyma tak jak chce |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-07, 18:46
|
|
|
Krztałt pnia mi sie podoba, ale drutowanie nadal kiepskie. |
|
|
|
|
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-07, 19:19
|
|
|
Poprawiłem drut lepiej?? |
|
|
|
|
mateoosh [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-07, 20:59
|
|
|
z tego ci chybawidze to troszkejeszzce ostaje i trzeba było by poprawic:P ale szczrze specjalista nie jestem |
|
|
|
|
Nitager [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-13, 07:41
|
|
|
Ukszu, jeszcze nie jest za późno - wyprostuj trochę to trzecie drzewko (mówię o tym, które pokazałeś w pierwszym poście na zdj. nr 3). Kierunek gięć jest OK, ale za mocno jest wygięte i wyglada nienaturalnie. Wem, że to ćwiczebne, ale skoro drobną korektą można stworzyć ładne bonsai, to dlaczego tego nie? Myślę, że zgięcia pod kątem 30 stopni są bardziej niż wystarczające - wyglądają ładnie i naturalnie. Dolne gałązki są dobrze odgięte - jak się rozgalęzią będzie z tego ładna korona.
Nie traktuj tego jak przykazanie - po prostu rada starszego kolegi.
Cieszy mnie Twój zapał - to najważniejsze. Jestem pewien, że Ci się uda.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-17, 17:53
|
|
|
Nitager napisał/a: | Ukszu, jeszcze nie jest za późno - wyprostuj trochę to trzecie drzewko (mówię o tym, które pokazałeś w pierwszym poście na zdj. nr 3). Kierunek gięć jest OK, ale za mocno jest wygięte i wyglada nienaturalnie. Wem, że to ćwiczebne, ale skoro drobną korektą można stworzyć ładne bonsai, to dlaczego tego nie? Myślę, że zgięcia pod kątem 30 stopni są bardziej niż wystarczające - wyglądają ładnie i naturalnie. Dolne gałązki są dobrze odgięte - jak się rozgalęzią będzie z tego ładna korona.
Nie traktuj tego jak przykazanie - po prostu rada starszego kolegi.
Cieszy mnie Twój zapał - to najważniejsze. Jestem pewien, że Ci się uda.
Pozdrawiam |
A nie sądzisz ze jak go wyprostuje wedłóg Twoich rad to będize bardzo nieproporcjonalne??w sensie dług kij z trzema gałązkami?? |
|
|
|
|
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-18, 10:35
|
|
|
ukszu1500, co do tego "kija" to ja bym go przyciął zostawiając tylko tą najniższa gałązkę, po tym zabiegu ficus może wypuścić jakieś nowe gałązki poniżej , to jedyna szansa bo i tak z tego nic nie wykombinujesz, przecież literata z ficusa nie zrobisz |
|
|
|
|
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-18, 15:21
|
|
|
No tak można spróbować ale no nie wiem czy jest sens sie bawić z takim patyczkiemczy nie będiz elepiej połączyć go z tym o dwóch koronkach pogróbi sie pień a i zyskam troche do korony?? w sumie spróbuje tak zrobić splote go sobie z tym jednym i pokaże wm efekt |
|
|
|
|
|