Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
W miare dobże to zrobiłem?? (fikus)
Autor Wiadomość
ukszu1500
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-25, 20:48   W miare dobże to zrobiłem?? (fikus)

No tak jak w temacie prosze o ocene. I wypowiedź na temat tego jaki efekt chce uzyskać.

Qbik
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-25, 21:16   

Na początek nasuneło mi się stwierdzenie "o kur.."
niezły mętlik drutów i drucików. Ciężko cokolwiek dostrzec w tym bałaganie artystycznym. Przede wszystkim ma za dużo małych pojedynczych gałązek, nie wiadomo które z nich to główne konary i przez to wygląda jak choinka świąteczna.

ukszu1500
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-25, 21:41   

On był chodowany tak rósł sam dla siebie miał długie cienkie gsłązki po 20-30 cm. Wiec dlatego są takie cienkie. W efekcie końcowym i tak ma nie być widać pnia. Chce żeby była jednolita masa liści tak jak zaznaczyłem.

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-02-25, 22:06   

A cóż chcesz w ten sposób uzyskać :?: Masz choć warunki by tą roślinę utrzymać w takiej wielkości i tak dużym zagęszczeniu :?: Pytam o ogrzewaną szklarnię , czy coś takiego , bo na parapecie się raczej nie zmieści , OK. jeśli masz takie warunki to zacznij od owinięcia rafią pnia w całości by nie twożyły się na nim takie" balony " potem przytnij dość ostro górną część korony (to dla doświetlenia wnętrza i przystopowania wzrostu w górę , co z kolei powinno spowodować przyrost dolnej części rośliny . :roll: :-) ;-)
Ale zapamiętaj , jeśli nie masz wymienionych powyżej warunków , to nawet nie prubój , bo zimą stracisz tę roślinę , albo przynajmniej większość dolnych gałązek i 90% liści , a wszystko z powodu braku światła :cry: :idea:

ukszu1500
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-25, 22:20   

Acha no to fakt :-/ :-/ :-/ no szklarni nie mam :-/ jedynie doświetlany parapet. Doświetlany gdyż żyją sobie na nim rosiczki a one też światła dużo potrzebują. to co zrobić z tym fikusem?? Rozplątać i zostawić żeby rosnoł sobie dla siebie czy coś z nim zrobić mogę :?:

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-02-26, 00:36   

Szczerze :?: nie mam pojcia , co masz z nim zrobić , mylę co ja bym zrobił w tej sytuacji , hmmm , :roll: albo go rozebrać , przyciąć , by się zagęścił , albo pień zostawić tak jak jest i mocno pociachać koronkę (kilka miesięcy będzie się odbudowywał ) zyskasz poprzez to krutsze i krępe konary , a całość zmniejszy się o ponad połowę , wówczas problem wielkiej rośliny na parapecie zniknie :roll: :-) ;-)

ukszu1500
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-26, 07:53   

Już je bardzo zciachałem. Gdyż byly strasznie długie i cenkie i zaczeły listki spadać. Czyli co jeszcze go zmniejszyć?? W sensie zciąc wierzch?? Ale jak zetne wieżch nie będą zachowane proporcje czyli to też będzie nie dobrze :-? w każdym razie rozunie ze gałązki mam oddrutować?? tak??

ukszu1500
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-07, 15:22   

Nic nie podpowiedzieliście mi wiec sam pomyślałem i porobiłem z nim prosze o ocene. ;-) ;-) Nie zaczynam nowego tematu zeby nie smiecićna forum. Sorki za jakość ale cośsie porobiło z aparatem

00seba
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-07, 16:53   

Całkiem całkiem, podoba mi się (wyjściowa forma), co do drutowania to pozostawia wiele do życzenia(chyba wiesz o co chodzi), odrutowałeś całe drzewko drutem o tej samej średnicy?? to niezbyt dobry pomysł zaraz jacyś "fachowcy" cię objadą za to. Ogólnie coś kiedyś powinno z tego wyjść oczywiście jeżeli dużo poprawisz :spoko: Przynajmniej masz już własną koncepcję.

ukszu1500
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-07, 19:08   

Drót jest róznej grubości. a pień musiałem tyle nawinąć bo pień ma już dosć pare cm wiec no cosmusi to trzymać ;-)

chaichong
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-16, 22:12   

Jak dla mnie wygląda to ok -stylowo wygięty konar,ładne gałęzie i własna koncepcja dość interesująca.Jak już zdejmiesz druty itp to koniecznie umieśc zdjątka to będziemy podziwiać twoje dzieło sztuki. :beer:

Odpowiedz do tematu