Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejny temat z cyklu co zrobić z moim drzewkiem?? (grubosz)
Autor Wiadomość
Ben
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-16, 15:41   

ukszu1500 napisał/a:
akadamy też dodać?? podobno brzewka lubią to coś

Hmm.. grubosz to sukulent, moim zdaniem akadama nie jest konieczna - ale na pewno nie zaszkodzi.

Może być pomocne ;-)
http://www.hortulus.com.p...nia/kaktusy.pdf

- pochwal sie jak już CUŚ "ukulasz" :-D

ukszu1500
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-16, 15:58   

skruciłem te wisielce i naszły mnie dwie koncepcje :-) co sądzisz o nich??

ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2007-02-16, 16:12   

Według mnie zrobić tak aby wszystko wyszło w jedno. Poczekać, aż zagęści się przestrzeń pomiędzy tymi konarami i zrobić z tego jedną dużą koronę.

Ben
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-16, 16:12   

Osobiście mi się podoba bardziej pierwsza wersja - ZAZNACZAM to jest moje "widzi mi sie"

Widzisz zrobiłeś małe posuniecie i juz powstaje jakis obraz, jednak nie spiesz sie. Raz ucieta gałązka juz nie odrośnie :-( Pooglądaj sobie troszkę fotek, zastanów się dopiero później zrób cokolwiek. Masz bardzo dobry materiał wyjściowy - wiec go nie zmarnuj ;-)

Ps. tak na przyszłość - poczytaj sobie o wodzie do podlewania, jak patrze na ten nalot to ;/

ukszu1500
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-16, 17:00   

No widze podzielone zdania. Ale do nadania formy to jeszcze mam czas narazie trzeba zagęścić. Co do wody to wiem :evil: :evil: ;/ ale nic nie poradze na to jakie są wodociagi u mnie. Nawet jak używam odstanej to takie zostaje przegotowanie też mało daje trzeba by filtrować czy coś. Ostatnio zaczołem stosować wode mineralną (taka tanią z kauflandu ;-) ) teraz tylko pytanie czy nie będzą sie osadzać te minerały z wody ale to czas pokaże

P.S na polu mam studnie jest w niej woda teraz tylko pytanie czy będize dobra do kwiatków i będize miała mniej kamienia:/

Ben
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-16, 17:05   

a znasz Gh i Kh tej wody ?

ukszu1500
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-16, 18:18   

aniony; HcO3- 170,80
Cl- 5,30
F- o,13
SO4- 24,80

kationy;

Ca 56,61
Na 2,50
Mg 6,38
K 0,50

suma składników mineralnych 286,91 mg/l

taka jest specyfikacja tej wody tylko pytanie czy prawdziew te dnae czy tylko tak napisali na butelce ;-) ;-)

Ben
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-16, 18:32   

ukszu1500 napisał/a:
Ca 56,61
[....]
Mg 6,38

Nie jest ani najlepiej ani najgorzej :-P Moża powiedzieć woda średnio twarda.

Zadając pytanie o twardość ogólą i węglanową miałem na mysli wode ze studni ;-) w wiekszosci przypadków jest to woda dość twarda.

ukszu1500
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-16, 19:31   

czyli ta studniowa teżnie będize za dobra no ale no koniec tematu wody bo moderator wywali zaraz mój temat i zablokuje go ;-) to ja narazie szukam doniczki dla niego i przesadze go kiedyś. Kiedy mogr go przesadzić?? żeby nie zaszkodzić??

Ben
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-16, 19:51   

Tak jak wszystkie rosliny, najlepiej wiosną :-) czyli - marzec kwiecień

Ukszu nie za bardzo idziesz na łatwiznę, poszperaj czasami toche samemu, to co trudniej przychodzi na dłużej pozostaje ;-) :-) :-P

ukszu1500
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-16, 19:55   

no tak w sumie racja :oops: no ale dzięki wielkie za pomoc odezwe sie do ciebie jak mi coś wyjdzie z tego grubosza wielkie dzięki za pomoc :-) :-)

ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2007-02-16, 20:04   

Jeśeli wybrałbyś drogę kształtowania z pierwszego virta to radziłbym przesadzając roślinę do nowej doniczki umieścić ją pod pewnym kątem pochylając w prawo i jeszcze tą prawą gałąź odsunąć trochę bardziej w dół.
Coś takiego:

ukszu1500
[Usunięty]

Wysłany: 2007-02-16, 21:19   

ale korone połączyć tak luźno myślałem. żeby było widać ze to różne zakończenia ale jednak połączone

ukszu1500
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-01, 17:32   

No zmienił sie troche wyglad wiec zamieszczam fotki żeby prosic o wskazówki w razie czego.

lasek
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-01, 17:48   

ja zostawilbym go w takim kącie nasadzenia jak jest teraz i tylko poprzycinał do formy

Odpowiedz do tematu