Kolejny temat z cyklu co zrobić z moim drzewkiem?? (grubosz) |
Autor |
Wiadomość |
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-15, 16:41 Kolejny temat z cyklu co zrobić z moim drzewkiem?? (grubosz)
|
|
|
Witam
Mam prośbe prosze pomóżcie mi jakoś uformować tego grubosza mam go od kilku tat i rośnie sobie narazie sam dla siebie ale wydaje mi sie że dałoby sie z nigo zrobic coś ładnego proszę o pomoc o wszelkie rady. Wiem najpierw musze go przesadzić na wiosne do duzej doniczki a tak poza tym?? w sumie to czy ten egzemplaż wogóle jest dobrym materiałem na "bonsai"?? |
|
|
|
 |
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-15, 16:43
|
|
|
nie wiem co sie stał oz ostatnimi fotkami ale mająwygladać tak |
|
|
|
 |
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-15, 16:44
|
|
|
a trzeba na niego kliknąć i wtedy jest normalne nie wiem czemu tak sie pokazuje
MOD: program forum automatycznie kompaktuje zdjęcia o zbyt dużych rozmiarach, przez co pogarsza się ich jakość. Opcja ma za zadanie wprowadzić większy komfort dla oglądającego, objawiający się szybszym załadowaniem strony i zmieszczeniem całego zdjęcia w szerokości ekranu (cały czas jeszcze dopracowuję optymalne parametry tej opcji, stąd czasami zdjęcia jednak są za szerokie ) |
|
|
|
 |
ogrodnik
Michał Krzyścin

Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-02-15, 16:47
|
|
|
Mi się wydaje, ze coś z tego będzie...
Ładny materiał, gruby pień, dosyć gęsty, tylko niektóre gałązki mają trochę za długie międzywęźla (odstępy między listkami na pędach). |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
Ostatnio zmieniony przez ogrodnik 2007-02-15, 16:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-15, 17:01
|
|
|
Więc co z nim zrobić?? on jest dość spory na zdjęciach moze tego nie widać ale rozmiary ma dość pokaźne |
|
|
|
 |
Ben [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-15, 17:19
|
|
|
ukszu1500 napisał/a: | Więc co z nim zrobić |
Po pierwsze poszukal sobie niskiej doniczki o srednicy ok 30cm glebokości ok 10cm. Mniej wiecej za miesiać przesadż go do mieszanki ziemi kwiatowej + średni żwirek w proporcii 1:1. Konieczkie poprzycinaj te zwisające gałązki, one powstały z powodów zbyt słabego naświetlenia.
Troszkę o gruboszu znajdziesz pod tym linkiem:
http://bonsai.kamcio.com/...1974&highlight= |
Ostatnio zmieniony przez Ben 2007-02-15, 17:48, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-15, 17:33
|
|
|
mało światła stał przecież na połódniowym oknie miał światło cały dzień?? a do takiej płaskiej odrazu go dać spowolni to jego rozrost z tego co czytałem na forum?? a te zwisające gałazki do jakiej długości przyciąć?? |
|
|
|
 |
Ben [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-15, 17:45
|
|
|
ukszu1500 napisał/a: | te zwisające gałazki do jakiej długości przyciąć?? |
Spokojnie grubosz ma bardzo mały sytem korzenny, takie przesadzenie nic mu nie zaszkodzi. Może poniższa fotka zaczerpnieta z netu troszkę Ci pomoże:
Jutro postaram sie zrobić fotke mojemu gruboszowi i wstawie je rownież, jest roszkę "łysawy" bo dostało mu sie troszke deszczu pod koniec zeszłego roku i stracił ok 90% lisci. Powoli zaczyna odbijać, jednak jeszcze troche minie czasu zanim wróci do swojej pierwotnej formy
Edit:
Miało być nierónomiernego oswietenia czyli nie był obracany |
Ostatnio zmieniony przez Ben 2007-02-15, 17:50, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-15, 17:54
|
|
|
a te gałązki zwisające całkiem uciąć?? i kształtować korone?? myśle żeby nie prostować pnia przy przesadzaniu dobże myśle?? taki pochylony ładnie wygląda tylko czy będize stabilny?? jedna strona tak bardzo obciąża |
|
|
|
 |
Ben [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-15, 18:10
|
|
|
Musisz sam zdecydować jak ma wyglądać w przyszłości twój grubosz. Przeszukaj net z hasłem "Crassula+bonsai+galery" napewno znajdziesz coś co Cie natchnie. |
|
|
|
 |
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-15, 18:23
|
|
|
Oj na tym necie strasznie tego pazernie znaczy w wyszukiwarce grafik w google a ktośmoze jakieś sugestie mi podsunie bo nie chce go zniszczyć bo mam go jakieś 10 lat i jużgo lubie przyzwyczaiłem sie do niego |
|
|
|
 |
Ben [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-16, 11:24
|
|
|
Oto obiecana fotka - "wyłysiały" 15-to letni grubosz
Właśnie taka, naturalna forma mi sie osobiście najbardziej podoba w tym "drzewku" |
|
|
|
 |
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-16, 14:42
|
|
|
n ofaktycznie troszke sie zbuntował a mógłbyś tak zaznaczyć na jednym z moich zdjęc mniej więcej w jakim obrębie zciąć drzewko?? znaczy korone zformować?? |
|
|
|
 |
Ben [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-16, 15:12
|
|
|
ukszu1500 napisał/a: | no faktycznie troszke sie zbuntował |
Owszem ale to przez moją nie uwagę, dostało mu sie deszczu i to sporo przez niedopatrzenie. Powoli zaczyma puszczać listki, na fotce jeszcze tego nie widać ale odżywa.
Tak jak wcześniej wspomniałem - musisz sam zrobic posunięcie co do swojego grubosza. Moge Ci tylko podpowiedzieć żeby najpierw pozbyć sie tych zwisających gałązek i nie wszystich na raz ale stopniowo w odstepach 2/3 tygodniowych. W między czasie rozejżyj sie za doniczka, jak juz roślinie bedzie lżej i już bedzie widać jakiś zarys przyszłej formy, to ja przesadź (patrz wyżej) i dopiero po jakimś czasie ukształtuj koronę ostatecznie. |
|
|
|
 |
ukszu1500 [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-16, 15:20
|
|
|
oo taka odpowiedź mnie satysfakcjonuje dziękuje bardzo zaczne go delikatnie podcinać. W między czasie pobuszuje na necie i poogladam jak formują te ciekawe drzewka. Napewno mnie coś natchnie a przy przesadzaniu napisałeś 1:1 ziemia plus żwirek średni a akadamy też dodać?? podobno brzewka lubią to coś |
|
|
|
 |
|