...z innej beczki - Mój kącik bonsai.
peper50 - 2013-04-14, 23:29 Temat postu: Mój kącik bonsai. Interesuję się bonsai od wielu lat ale jakoś większość moich roślin jest porozrzucanych po podwórku na pieńkach. Od jakiegoś dawna marzyło mi się miejsce w którym mógłbym trzymać wszystkie krzaki. Taki mój bonsaiowy raj. Podzieliłem się pomysłem z moim tatą i w dwa dni złożyliśmy taki stół na moje drzewka. W rzeczywistości wyszły dwa stoły a ten widoczny będzie jeszcze powiększany bo chwilowo ma 2m długości a docelowo ma mieć 3m. Jest w stanie surowym ale już stoi . Trzeba będzie go jeszcze oczyścić papierem i polakierować. Stoły będą się pewnie wydłużały z czasem .
Jak zapewne zauważyli co poniektórzy modrzew się zmienił, jałowiec pierwszy z lewej też... Ten z prawej jakby podzielił się na pół... Z innymi muszę popracować a inne muszą jeszcze odpocząć i nabrać sił. Zdjęcia słabe ale może przez to trochę tajemnicze . Najważniejsze, że nie ma strat po zimie żadnych. Ale o tym już wkrótce
Poniżej zdjęcia z pracy nad stołem, na razie w początkowej fazie. Ciekaw jestem jakie są Wasze "bonsaiowe" zakątki . Niby nic a dało mi to dużo frajdy. Na pewno będę kontynuował temat.
Pozdrawiam serdecznie.
(Nie wiem co z tymi zdjęciami. Wklejałem w różnych kolejnościach a i tak kolejność jest zawsze taka sama). Nie zbuduję napięcia .
paula91 - 2013-04-15, 08:28
Super pomysł Drzewka przepiękne, zazdroszczę.. Minie sporo czasu zanim nauczę się tego, co ty już umiesz i posiadasz w swojej kolekcji...
Co do poszerzania tego bonsaiowego raju polecam zastosowanie palet. Sama zorganizowałam sobie z nich swój "raj" i efekt jest naprawdę świetny, a wykonanie mniej czasochłonne
Nie mam teraz zdjęcia, ale wyszło coś w tym stylu:
wro_bel - 2013-04-15, 09:11
Całkiem ładny zakątek - też bym taki sobie sprawił, ale niestety balkon mam za mały
peper50 - 2013-04-15, 10:00
paula91 napisał/a: |
Co do poszerzania tego bonsaiowego raju polecam zastosowanie palet. Sama zorganizowałam sobie z nich swój "raj" i efekt jest naprawdę świetny, a wykonanie mniej czasochłonne
|
Masz rację z palet to bym sobie w 15 minut ustawił stoły i to trzy razy takiej długości, ale takowych palet nie posiadam. A, że miałem beleczki które leżały to powstał stół za darmo . Nic wielkiego bo to zwykły stół i to jeszcze nie zrobiony na "gotowo" ale cieszy więc się podzieliłem .
Pozdrawiam.
arek_wie - 2013-05-09, 20:36
mój zakątek
nandu - 2013-05-09, 20:54
Pozwolę sobie zamieścić grafikę znalezioną gdzieś na zagranicznych forach bonsai. Niestety nie pamiętam źródła. W moim odczuciu świetnie oddaje sytuację ludzi, mających swoje bonsajowe zakątki na balkonach
peper50 - 2013-05-09, 22:40
Widzę, że Arek też swój zakątek ma . Nandu można i tak xD. Każdy sobie radzi jak może .
Pozdrawiam.
Pit-B - 2013-05-10, 05:46
Każdy sobie radzi jak może
armin - 2013-05-10, 06:30
Szczęściarze. Wszystko pod ręką. Żeby tak mieć musiałbym podlewać jak ten z grafiki Leny .
wro_bel - 2013-05-10, 08:01
Gdyby żona mnie nie powstrzymywała przed zakupem każdego drzewka jakie wpadnie mi w oko i w którym widzę potencjalny materiał to mój balkon też by tak wyglądał zapewne Póki co wygląda tak:
Chociaż tak szczerze to rozważam zrobienie półki narożnej na wysokości 70-80 cm, aby mieć tak jakby podwójną przestrzeń, ale to dopiero jak już mi zabraknie normalnego miejsca (myślę, że jak przytnę tego szerokiego jałowca to trochę się on zmniejszy).
nandu - 2013-05-10, 19:20
No dobra, to mój kącik .
czarnyfm - 2013-05-29, 19:46
Witam z dzisiejszego wolnego dnia jestem bardzo zadowolony ponieważ skręciłem mały kącik oto on
nie jest to profesjonalny mebel ale cóż na ile umiałem na tyle zrobiłem
peper50 - 2013-06-08, 10:19
Ja popracowałem jeszcze trochę nad stołem. Jest zaimpregnowany a przy okazji zakwitł mi rozchodnik .
Widzę, że też macie swoje małe kąciki. I fajnie . Dzięki za podzielenie się zdjęciami.
Szkoda, że można dodawać tak małe zdjęcia nie widać kropeczek na kwiatkach ...
Jak coś to na blogu wrzucę większe .
Pozdrawiam.
czarnyfm - 2013-06-08, 12:16
Pięknie zakwitł a kropeczki widać bardzo dobrze
slowikp - 2013-06-12, 06:11
No po impregnacji pierwsza klasa, a jak by te baliki z blatu dziabnąć na pół, odchudzić to by wyglądał jak z jakiegoś super drewna, tek, iroko, itp. GRATULACJE.
|
|
|