Narzędzia, donice, akcesoria - Drenaż oraz otwory w dnie donicy - ich funkcje
Anonymous - 2006-10-04, 14:49
A propo donic, czy każda powinna mieć drenaż (dziurki na dnie), moja nie ma, sprzedawca powiedział że to jest taka duża powierzchnia parowania, że drenaż jest nie potrzebny. Czy mam racje
Anonymous - 2006-10-04, 16:01
Z tego co mi wiadomo:
Drenaż z tego co mi wiadomo to róznego rodzaju substytut pochodzenia kamiennego, glinianego bądz miralnego. Drenaż w donicy ma służyć dopływowi powietrza jak i regulowaniu nadmiaru wody w podłożu. Spotyka się różne wielkości i kształty.
Otwór w donicy (słyszałem takze określenie otwór drenarski) ma za zadanie aby te powietrze miało któredy wlatywać a nadmiar wody - wypływać.
Więc podsumowując : Drenaż a otwory to zupełnie co innego
Anonymous - 2006-10-04, 18:36
Po krótce:
Tak drenaż i otwory to jedna z podstawowych zabezpieczeń które muszą występować w doniczce
Anonymous - 2006-10-04, 19:40
Więc Adamie wychodzi na to że nie masz racji
W doniczce trzeba zadbać o to aby wszystkie warstwy były dobrane jak najlepiej.
Sam widzisz że drzewko bonsai jest ograniczone i to bardzo przez płytką powierzchnie doniczek w jakich rośnie.
Dlatego na maxa staramy się dobierać takie składniki, proporcje aby te drzewko miało jak najlepszą strukture fizyczno - chemiczną
aby sprawnie funkcjonował :
- nadmiar wody odpływał a nie stał i powodował że korzenie gniją, (niekiedy odwrotnie - kiedy jest susza aby glina i torf trzymały wilgoć by drzewko nie padło)
- aby dochodził tlen do korzeni
- aby ziemia była bogata w składniki odżywcze
Jacek Grzelak - 2006-10-04, 21:25
Prawdopodobnie Adaś zakupił tacę do nasadzeń na skale , takowe nie posiadają otworów drenarskich z prostej przyczyny , mają zatrzymywać wodę , która dostaje się do rośliny poprzez podsiąkanie przez pęknięcia w skale , oraz nawilża powietrze poprzez parowanie
Anonymous - 2006-10-05, 12:31
Może i tak ale brak otworów to żaden problem. Potrzebna jest wiertarka stołowa i bardzo dobre wiertło widiowe. Tylko uwaga nie wierćcie z udarem. A i lekko dociskać bo inaczej misa będzie do śmietnika. Najlepiej popróbować na jakić tanich podstawkach.
Anonymous - 2006-10-05, 14:05
Jeżel to misa jak pisze Jacek - to producenci napewno wiedzieli co robią i z czym się to "wszama".
Jeżeli to płaska donica - to widocznie nie do bonsai i w zasadzie do żadnych roślin (szkoda czasu na robienie otworów z myślą że sie może uda a może nie)
-może to jakis podstawek większy pod donice?
Anonymous - 2006-10-05, 18:38
To może żeczywiście kupiłem tace do sadzenia na skale. Kupiłem ją w zwykłym sklepie ogrodniczym (nie wiem czy w Bartoszycach jest jakiś sklep bonsai). No to się pomyliłem, to otwór drenarski.
Anonymous - 2006-10-05, 18:42
Nie ma bata żeby w zwykłym sklepie kupić donice do bonsai nie mówiąc już o misach do nasadzeń na skale. To co kupił to napewno zwykły podstawek. I po problemie.
szef - 2006-10-06, 21:11
Ale jak sie uprzesz to wywiercisz. Sam sie troszkę nawierciłem pare lat temu i podpowiem Wam tylko, ze czasem ceramika jest tak twarda, ze wiercenie zajmuje kupę czasu (używałem specjanego wiertła do ceramiki). No i jak sie za to zabierzecie, to na wolnych obrotach, będzie wbrew pozorom dużo szybciej no i wiertło się nie bedzie za bardzo rozgrzewać. Powodzenia.
Jacek Grzelak - 2006-10-07, 14:43
Jeśli już musimy wiercić w donicy do jak najgrubszym wiertłem , jak najwolniej i pod wodą (nalej do donicy wody i tyle , jeden otwór masz z głowy , następne otwory robi się pryklejając rodzaj miseczek z plasteliny i napełnia się je właśnie wodą , likwiduje to problem z nagrzewaniem się wiertła , oraz wierconego materjału , o którym wspomniał Szef . Znam te skecze z konieczności , kilka latek temu donice do bonsai nie były u nas tak łatwo dostępne jak dziś
|
|
|