To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Bonsai w cieniu

Anonymous - 2011-06-12, 23:20
Temat postu: Bonsai w cieniu
Witam serdecznie,

Zarejestrowałem się na forum, ponieważ chciałbym zająć się bonsai. Problem w tym, że nie jestem pewien, czy pokój, w którym mieszkam, się nadaje: przez cały dzień panuje tu ciemność (światło słoneczne dociera bezpośrednio tylko z samego rana, przez jakieś trzy godziny). Moje pytanie brzmi: jakimi gatunki drzew (czy krzewów) w takich warunkach mógłbym się zająć?
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!

TigerStyle - 2011-06-17, 13:47

Nikt nie może tutaj pomóc? Sam jestem ciekaw odpowiedzi.
Pit-B - 2011-06-17, 16:11

Podchwytliwe pytanie bo jak wiemy wybór mamy nie wielki oczywiście jeśli chodzi o rośliny pasujące do tego forum. ;-) TigerStyle
nandu - 2011-06-17, 19:50

Ja mam podobny problem, z tym, że mam balkon od północy. Również nie doczekałam się odpowiedzi i postanowiłam poeksperymentować. Kupuję co mi wpadnie w ręce i patrzę jak znosi te moje "trudne warunki". Mam np. jałowca i modrzewia i o dziwo całkiem ładnie dają sobie radę. Oczywiscie te rośliny muszą stać na zewnątrz i kolega Q musi poeksperymentować na roślinach indoor.
peper50 - 2011-06-17, 21:25

Wystarczyło chodzić na biologię w podstawówce, gimnazjum czy liceum... Rośliny przechodzą proces fotosyntezy... co jest do tego potrzebne? Radzę zajrzeć do książki. Odpowiedź sama się nasunie.
Anonymous - 2011-06-19, 20:25

Cytat:
Wystarczyło chodzić na biologię w podstawówce, gimnazjum czy liceum... Rośliny przechodzą proces fotosyntezy... co jest do tego potrzebne? Radzę zajrzeć do książki. Odpowiedź sama się nasunie.

Tak, właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. Jak też z tych lekcji biologii mogłeś się dowiedzieć, różne rośliny wymagają różnych warunków, w zależności od tego, w jakim środowisku żyją. Tak też jest ze światłem - jednym wystarcza w zupełności cień, a pełne słońce by było dla nich nieodpowiednie. I właśnie o takie rośliny mi chodzi. Przejdź się do lasu i spójrz, że niektóre rosną normalnie w miejscu, gdzie nad nimi jest pełne "zadaszenie" w postaci liści drzew. Pytanie jednak, na jakie mogę zwrócić uwagę, bo przecież nie wszystkie zdrewniałe nadają się na bonsai (z tego co czytałem).

Nikt nie może rzucić jakiś propozycji?

seedkris - 2011-06-19, 20:41

Na zewnętrzny parapet mażesz wziąć po uwagę Euomymus verrucosus, Taxus baccata, Hedera helix, Tsuga canadensis.
peper50 - 2011-06-19, 20:52

Pod warstwą drzew w lesie jest podszyt. Przeczytaj jakie rośliny tam żyją i odpowiedź masz jak znalazł - według Twej teorii.
Anonymous - 2011-06-20, 18:31

seedkris napisał/a:
Na zewnętrzny parapet mażesz wziąć po uwagę Euomymus verrucosus, Taxus baccata, Hedera helix, Tsuga canadensis.

Bardzo dziękuję :)