Kształtowanie drzewek - co z tego wyrośnie;) (ligustr)
kolend - 2010-10-31, 11:26 Temat postu: co z tego wyrośnie;) (ligustr) Witam
Chciałem prosić o poradę co do mojej roślinki.
Do jakiego stylu byłoby ją najłatwiej uformować? Co zrobić teraz, co później itp itd.
Jestem początkujący, więc proszę nie punktujcie mnie, że powinienem wybrać styl i do niego dążyć. Nie znam się dobrze, więc proszę o poradę Was, co Wy byście zrobili, w którą stronę poszli.
Dzięki i pozdrawiam.
ps fotki robione po obróceniu doniczki o ok 90 stopni
seedkris - 2010-10-31, 12:14
Co robić teraz ? To zależy jaki to gatunek ligustra.
kolend - 2010-10-31, 12:54
zgodnie z opisem - powinien to być ligustr chiński
ItalianCopper - 2010-10-31, 19:54
Ja bym proponował póki co dać mu się troszkę rozwinąć bo to jest sadzoneczka narazie Na przyszłość możesz sadzonkowanie przeprowadzać w sposób pokazany tutaj: http://www.bonsaiforum.pl...hp?f=18&t=14563
w niedługim czasie otrzymujemy efekt ciekawego nebari
sain1 - 2010-11-01, 21:15
italiancooper w linku ktorym podales on ta sadzonke wsadza do doniczki wyelnionej tylko samym zwirem?chyba nie, bo jakie wtedy am wartosci dorzywcze bez prochnicy gleby? jezeli jest inaczje wyprowadz mnie z bledu
ItalianCopper - 2010-11-01, 21:45
Cytat: | W przypadku ukorzeniania sadzonek zdrewniałych jako podłoża używamy perlitu lub czystego odkażonego żwiru |
Ja tam tak wyczytałem więc myślę, że Pan Pietraszko wie co robi. Oczywiście możesz sporządzić jakąś mieszankę podłoża i myślę, że również rezultat będzie dobry, pod warunkiem, że będzie to bardzo przepuszczalna mieszanka i stosowna do danego gatunku drzewa pod względem PH.
kolend - 2010-11-08, 17:00
a jakieś propozycje co do formy?
ItalianCopper - 2010-11-08, 18:10
Już napisałem, daj jej urosnąć, poznaj roślinę, jeszcze nie czas na formowanie. A pomysł na formę przyjdzie sam z czasem jak roślinka zmężnieje, pień zgrubieje itp.
|
|
|