To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Co to za gatunek? - Co to za gatunek?

Anonymous - 2010-09-09, 14:52
Temat postu: Co to za gatunek?
Tak jak wyżej, bo sama nie mogę sobie poradzić. Proszę o pomoc.
tutaj jeszcze link do zdjęcia: lepsze jakość
http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-09/956a24b4.jpg

TigerStyle - 2010-09-09, 17:34

Fotka nie jest najlepsza, ale to drzewko pieprzowe według mnie. Mam bardzo podobne. Twojemu przydałoby się trochę przycinanko.
Anonymous - 2010-09-09, 20:07

faktycznie to chyba drzewko pieprzowe, a mam pytanie wiesz może jak je się hoduje? bo moje nie wiem od czego traci liście i żadne nowe się nie pojawiają - tamto zdjęcie było z 3 miesięcy temu a teraz to już prawie gołe drzewko ;(
kk89 - 2010-09-10, 09:19

zaq napisał/a:
faktycznie to chyba drzewko pieprzowe, a mam pytanie wiesz może jak je się hoduje? bo moje nie wiem od czego traci liście i żadne nowe się nie pojawiają - tamto zdjęcie było z 3 miesięcy temu a teraz to już prawie gołe drzewko ;(

Mi wydaje się że jest to Pieprzowiec Chiński. Wydaje się że stracił liście dlatego że jest za mało podlewany. Bo ten gatunek lubi dużo pic i nie można zapomnieć by go podlać bo odpadają mu liście.

TigerStyle - 2010-09-10, 17:32

zaq napisał/a:

Pilnuj podlewania, nie moze byc sucho, nie moze byc przelany. Pieprzowiec Chiński jest według mnie dość wrażliwy i źle znosi zmiany. Może wciąż sie aklimatyzuje. Mój po każdym przycinaniu czy skubaniu bardzo zwalnia rozrost, który i tak nie jest najszybszy. Podlewaj i zobacz na forum jak sprawdzić czy nie jest już drzewko zbyt ostro wysuszone.

Może wrzuć aktualne fotki.

Pozdrawiam

Anonymous - 2010-09-15, 13:10

nie chcecie go widzieć teraz... jest po prostu goły i smutny już od 2 tygodni już nie wiem co mam robić z nim ...
niby jak się lekko urwie kawałek kory to jeszcze pod spodem jest zielone ale oprócz tego nic się nie dzieje
ma mokra ziemie, robaków nie ma... ;(

TigerStyle - 2010-09-15, 16:45

Jak jest jeszcze zielono pod korą to tylko dbaj o wilgoć, trzymaj w dobże naświetlonym miejscu i czekaj. Pieprzewce trochę się rozkręcają. Potem będzie dobrze.