Lecznica - Wiąz niedobór pierwiastków
Anonymous - 2007-05-28, 10:20 Temat postu: Wiąz niedobór pierwiastków Koledzy mam wiaza od kilku miesiecy. Obecnie zauwarzyłem że niektóre listki zmieniają barwe tzn. że tracą intensywna barwe zielona na rzecz jasno zielonej pozostaje tylko szkielet liscia intensywnie zielony. Liść w dotknieciu sprawia wrzażenie uzychającego. Stan ten pojawiłsie dwa tygodnie temu podlalem nawozem mineralnym gdyż uznalem brak jakiegoś składnika mineralnego. Prosze o pomoc.
Pozdrawiam.
Anonymous - 2007-05-28, 13:47
no wiec moze przenawoziles... i pewnie tak jest bo niekiedy myslenie nowych bonsaistow jest mniej wiecej takie: " bede podlewal nawozem codziennie to bedzie lepiej rosnac" ale tak nie jest... za duzo nawozu = smierc drzewka lub pogorszenie kondycji.... kolejną mozliwością jest przelanie drzewka.../// opisz jak u ciebie wygląda sprawa z nawozeniem i podlewaniem co ile jaka dawka itd... wszystko co sie moze przydac zeby odkryć przyczynę
Anonymous - 2007-05-28, 17:09
Waldek nie przenawoził, yo jest brak magnezu z tego co pamiętam nazywa sie to chlorozą, nawóz nic tu nie pomoze, mam to samo i chyba w nawozach do bonsaj nie ma odpowiednio duzo tego skłdnika Poczytaj waldku tu na forum o pierwiastkach dla drzewek, bedzie tam opis tej przypadłości, u mnie juz od 2 miesiecy mam takie listki i wszysztko jest ok, moze to byc tez wynikiem duzej ilości wapnia w wodzie która podlewasz.
Anonymous - 2007-05-29, 21:02
Wielkie dzieki za odpowiedz. Oczywiscie poszukam cos na ten temat na forum.Pozdrawiam
|
|
|