Początki - Sosna hakowata
Anonymous - 2007-03-23, 22:26 Temat postu: Sosna hakowata Witam! Zakupiłem ostatnio sadzonke sosenki hakowatej na bonsai. Nigdy jeszcze bonsai nie hodowalem. Narazie stoi w zwyklej plastikowej doniczce, planuje niedlugo zakupic doniczke i ja przesadzic. Prosze o wszelkie wskazowki co do tego gatunku. W jakim podlozu powinienem jej pozwolic rosnac i w jaki sposob ten gatunek pielegnowac. No i co na poczatek powinienem kupic? Sosenka jest bardzo malutka, moge zamiescic jej zdjecia jesli ktos stwierdzi, ze aby mi pomoc musi ja zobaczec. Z gory dziekuje!
Olon - 2007-03-23, 22:40
Zdjęcia zawsze są mile widziane
Wybacz sugestię jeśli już o tym wiesz, ale mam nadzieję że tej sosenki w domu nie trzymasz, bo to outdoor jak byk jest.
Nie mogę zbyt wiele Ci podpowiedzieć o jej hodowli w aspektach praktycznych, ale wiem że jest bardzo spokrewniona z sosną górską (w Polsce rośnie w paśmie od Sudetów, po przedgórze Bieszczadzkie) więc bardzo prawdopodobne, że będzie miała identyczne lub bardzo zbliżone wymagania hodowlane. Jej łacińska nazwa to Pinus uliginosa, a sosny górskiej - Pinus Mugo
Anonymous - 2007-03-23, 22:46
Póki co trzymam ją w domu, ale na dniach wystawię na balkon. Po prostu chcem z nią zrobić ,,porządek" . I oczywiście wiem, że jest to outdoor.
Anonymous - 2007-03-23, 23:17
Oto zdjęcia drzewka:
Oczywiście jest jeszcze malutkie, ale już za kilka lat...
ogrodnik - 2007-03-24, 07:16
A na dworze nie możesz z nią robić porządku
Outdoor to outdoor ma być na dworze
Do domu wnosi się tylko na pokazy lub jakieś wystawy a nie na formowanko.
Anonymous - 2007-03-24, 09:17
Spokojnie przeciez jak 2 dni posiedzi na parapecie to nic mu sie nie stanie
Swoją drogą mój kolega ma ten sam gatunek, bo po nim zainteresowalem sie drzewkiem i kupilem to samo w tym samym zrodle i otoz moj kolega nie ma balkonu i trzyma je normalnie w doniczce, na ogrodku. Nic dziwnego wyjrzy przez okno i ma je na oku, codziennie sie do niego kilka razy przejdzie. Ale smieszy mnie to, ze czasami jak sie boi je zostawic na noc to bierze je do domu, a rano wynosi z powrotem . Na szczescie robi to juz coraz rzadziej bo sasiedztwo mamy uczciwe i moim zdaniem bac sie nie ma czego.
ogrodnik - 2007-03-24, 09:19
Rób jak chcesz, do niczego Cię nie zmusimy, a tylko podpowiemy jak będzie lepiej
Anonymous - 2007-03-24, 09:21
Rozumiem, przeciez sie nie kloce, bo wiem, ze macie odpowiednie doswiadczenie.
------------
OK. Sosnę postawiłem na ogródku, będzie miała tam dużo więcej słońca niż na balkonie. Zimą wezmę ją na balkon gdyż podejrzewam, że wtedy nie będę miał ochoty chodzić na ogród.
Anonymous - 2007-05-06, 13:01
Mam pytanie ponieważ, mam sosenkę hakowatą.
W opisie jaki otrzymałam od dostawcy jest napisane aby w zimie trzymać ją w chłodnym pomieszczeniu. Myślę że to lepszy pomysł niż trzymać ją cały rok outdoor ponieważ, w takiej małej doniczce może zmarznąć.
Proszę o radę.
Anonymous - 2007-05-06, 14:35
jest cos takiego jak zimowanie bonsai czyli wkopuje sie doniczke z drzewkiem w ziemie i obsupuje czyms co nie przepuszcza zimna czyli kora z drzew lub cos takiego
|
|
|