|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Bonsai Fikus - ale który ? Ficus Retusa czy Ginseng ? |
Autor |
Wiadomość |
xandrix
|
Wysłany: 2018-09-01, 13:35 Bonsai Fikus - ale który ? Ficus Retusa czy Ginseng ?
|
|
|
Hej witajcie. Mam drzewko Bonsai, którym się nie interesowałem zbyt intensywnie. Jedyne co wiem to to, że jest to Bonsai Ficus. Jest ktoś w stanie zidentyfikować dokładnie, który to jest fikcus... one wszystkie takie podobne... czy to jest Ficus Retusa czy Ginseng?
Wertuję informacje na temat Bonsai i wygląda mi ot na Ginseng. Mógłby ktoś potwierdzić moje przypuszczenia? |
Ostatnio zmieniony przez xandrix 2018-09-02, 16:44, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
|
jareckiM66
|
Wysłany: 2018-09-02, 19:57
|
|
|
Jest to figowiec tępy (łac. Ficus retusa, syn. Ficus macrocarpa), w odmianie 'Ginseng' (ginseng to chińskie określenie rośliny zwanej żeń-szeń, znanej w medycynie naturalnej ze swoich leczniczych właściwości). Nazwa odmiany wzięła się od kształtów korzeni spichrzowych fikusów (w tym również fikusa tępego), bardzo podobnych do fantazyjnie powyginanych korzeni żeń-szenia. Pozdr. Jarek Ż.
P.s. Witamy kolejnego ziomka na forum i zapraszam do kontaktu z grupą zapaleńców bonsai ze Szczecina. |
Ostatnio zmieniony przez jareckiM66 2018-09-02, 19:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
xandrix
|
Wysłany: 2018-09-03, 09:12
|
|
|
jareckiM66 napisał/a: | Jest to figowiec tępy (łac. Ficus retusa, syn. Ficus macrocarpa), w odmianie 'Ginseng' (ginseng to chińskie określenie rośliny zwanej żeń-szeń, znanej w medycynie naturalnej ze swoich leczniczych właściwości). Nazwa odmiany wzięła się od kształtów korzeni spichrzowych fikusów (w tym również fikusa tępego), bardzo podobnych do fantazyjnie powyginanych korzeni żeń-szenia. Pozdr. Jarek Ż.
P.s. Witamy kolejnego ziomka na forum i zapraszam do kontaktu z grupą zapaleńców bonsai ze Szczecina. |
Witaj i dziękuję za zainteresowanie tematem.
No właśnie nazwa z łac. Ficus retusa jest tutaj bardzo myląca dla mnie, ponieważ gdy wertuje informacje na temat Ficusa znajduje 3 najbardziej popularne odmiany:
Ficus Benjamina, Ficus Ginseng oraz Ficus Retusa.
Nie rozumiem dlaczego mój Fikus jest odmiany Ginseng a ma w sobie również nazwę z łac. Ficus Retusa. To jest tak jakby mój Ficus był 2w1. Retusa Ginseng + Retusa
Mógłbyś to trochę rozwinąć ?
PS. Będę zwracał uwagę na Ziomków )) |
Ostatnio zmieniony przez xandrix 2018-09-03, 16:48, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
Mirek Drabent
Pomógł: 16 razy Wiek: 64 Dołączył: 02 Maj 2010 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2018-09-03, 19:56
|
|
|
Na powyginanym pniu jednego gatunku zaszczepione są gałęzie drugiego gatunku. |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
xandrix
|
Wysłany: 2018-09-04, 13:03
|
|
|
Mirek Drabent napisał/a: | Na powyginanym pniu jednego gatunku zaszczepione są gałęzie drugiego gatunku. |
A to ciekawe. Czyli Retusa pień a Ginseng liście ? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|