|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Moje pierwsze drzewka |
Autor |
Wiadomość |
Ebe89
|
Wysłany: 2013-10-21, 11:13 Moje pierwsze drzewka
|
|
|
Witam,
chętnie zaczerpnąłbym waszej opinii o moich dwóch pierwszych drzewkach bonsai
Jałowce. Jeden pospolity (czerwona donica), drugi Anna-Maria (ceglasta donica)
1) Anna-Maria: chyba trochę za bardzo go wymęczyłem (zbyt goły?). Co myślicie o układzie pnia? Nie chcę robić z niego typowej "S" bo nie za bardzo mi się taki kształt podoba ale starałem się wykorzystać naturalne wygięcie pnia u podstawy.
nie udało się uchwycić na zdjęciach ale drzewko ma bardzo ładny układ korzeni, który starałem się specjalnie wyeksponować.
Wiem, że czekam mnie jeszcze trochę pracy nad najmniejszymi gałązkami i igłami żeby wszystko do końca uporządkować.
2) Pospolity w czerwonej: Tutaj mam chyba większy problem. Zamierzenie było takie żeby zrobić z niego kaskadę (tak wiem, jest to trudny styl, nie polecany dla początkujących, ale naturalny układ drzewka był tak kuszący że nie potrafiłem się powstrzymać). No i mam problem z frontem drzewka. Problem polega na tym, że przy froncie moim zdaniem najlepszym kaskada jest mało widoczna. Zaznaczyłem to na zdjęciu jako front "A".
Z kolei w przypadku frontu "B", gdzie kaskada jest ładniej wyeksponowana, wydaje mi się że drzewko nie może zostać w takiej formie? Pytanie czy usuwać ewentualnie w takim przypadku wierzchołek zaznaczony na zdjęciach jako "1".
Wiem, że takie rzeczy to się rozważa przed formowaniem itp. itd...tak jak wspomniałem - są to moje pierwsze drzewka wiec darujcie mi
Który pomysł "Front" się wam bardziej podoba? I jeżeli "A" to co zrobić z "kaskadą"?
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i porady (oraz konstruktywną krytykę)
Zobacz całą galerię | Darmowe galerie Allegro |
|
|
|
|
Ebe89
|
Wysłany: 2014-06-16, 19:45
|
|
|
Zeszłoroczna galeria już nieaktywna. To dobrze, trochę mniej wstydu.
Po prawie roku, przeglądania, czytania i jeżdżenia tu i ówdzie zamieszczam ponownie zdjęcia
będę wdzięczny za sugestie co do dalszego prowadzenia jałowca.
W przyszłości chciałby wierzchołek bardziej wyprostować. W tym roku jeszcze odpuściłem...
mniejsze1.rar
|
Pobierz Plik ściągnięto 371 raz(y) 216,57 KB |
|
|
|
|
|
sejten88
Pomógł: 1 raz Wiek: 36 Dołączył: 13 Wrz 2013 Skąd: Wejherowo
|
Wysłany: 2014-06-16, 22:57
|
|
|
Wydaje mi się, że przed jałowcem jeszcze długa droga do pożądanego kształtu, jednak naprawdę podoba mi się tło do zdjęć, też będę musiał sobie takie skręcić |
Ostatnio zmieniony przez sejten88 2014-06-16, 22:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2014-06-21, 08:26
|
|
|
Tło rzeczywiście fajne. Pomysł na jałowca jest, ale jak pisze sejten88 czasu mu jeszcze potrzeba.
Pozdrawiam |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|