|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
ligustr chiński |
Autor |
Wiadomość |
Markus_
|
Wysłany: 2013-10-25, 18:27 ligustr chiński
|
|
|
Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem z moim ligustrem a mianowicie,pędy i liście są pokryte białym osadem w dodatku liście są zdeformowane i zdarza się że zielone zdrowe liście również opadają. Poniżej zamieszczam kilka fotek ( przepraszam za kiepską jakość). |
Ostatnio zmieniony przez Markus_ 2013-11-08, 16:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Pit-B
Piotr Brożek
Pomógł: 8 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Maj 2007 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 2013-10-25, 19:51
|
|
|
Musisz pokombinować z podlewaniem, jest jesień, roślina ma problem z wodą, niższe temperatury, bardzo mało światła, drzewko nie daje rady odprowadzić wody którą pobiera.
Potrzebna lepsza cyrkulacja powietrza i jak najwięcej światła. |
_________________ Piotrek
http://www.kwiatyagnieszki.pl/ |
|
|
|
|
Markus_
|
Wysłany: 2013-10-25, 21:16
|
|
|
Ok dzięki za odpowiedz, myślę że będzie to wina nie dostatecznej ilości światła ponieważ ligustr stał u brata w pokoju gdzie bardzo często się zdarzało że rolety były opuszczone i właśnie wtedy zaczął zrzucać liście. Teraz stoi u mnie w pokoju gdzie ma bardzo dużo światła (dodam jeszcze że mam drugiego ligustra i stoi u mnie w pokoju od samego początku i rośnie bardzo dobrze mam wrażenie że zamiast zwolnic na zimę to przyspieszył.) Na początku ligustr o którym mowa w temacie zaczął puszczać pąki przez jakiś czas ale jak na razie problem nie znikł. Tak sobie myślę żeby zacząć go doświetlać dopóki nie dojdzie do siebie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|