Ziemia do grubosza |
Autor |
Wiadomość |
reese
|
Wysłany: 2013-08-28, 17:38 Ziemia do grubosza
|
|
|
Witam!
Z tego forum dowiedziałem się, że musi być to ziemia o kwaśności 6,5-7,5ph (taka uniwersalna). Niektórzy mówią aby ją zmieszać z piaskiem w proporcjach 1:1. Tak?
Jaki jest najlepszy drenaż? Keramzyt czy kamyczki lub żwir 3-5mm?
A dodać torfu trochę czy nie? Czy to jest już w zakupionej typowej ziemi do roślin?
Jeszcze jest akadama... - zastosować ją? Jeśli tak to jak?:)
Pewnie dla zaawansowanych hodowców bonsai pytania te są bardzo banalne, ale dla początkującego istotne. Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość. Czytałem sporo porad w necie i część niestety jest sprzeczna ze sobą, stąd prośba o pomoc. |
Ostatnio zmieniony przez reese 2013-08-28, 17:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aura
|
Wysłany: 2013-08-28, 22:32
|
|
|
nigdy nie pasjonowały mnie sukulenty ale wiem że każdy musi mieć bardzo przepuszczalne podłoże i dobry drenaż. Mieszanka ziemi kwiatowej, perlitu i piasku (1:1:1) powinna byc ok. Dodatkowy torf jest zbędny. Na drenaż jak wygodniej. |
|
|
|
|
reese
|
Wysłany: 2013-08-29, 11:55
|
|
|
Sukulenty mają tę zaletę, że nie trzeba dodatkowo drutować - wystarczy umiejętnie przycinać i wyhodować tak piękny okaz jak ten: http://www.fotosik.pl/pok...7fc93e0279.html
aura napisał/a: | Na drenaż jak wygodniej. |
A jak lepiej? Kamyki nie wchłaniają wody a karamazyt tak.
aura napisał/a: | Dodatkowy torf jest zbędny. |
Tak też myślałem, ale chciałem się upewnić.
A ta akadama to raczej do bonsai liściastych a nie do sukulentów? |
Ostatnio zmieniony przez reese 2013-08-29, 12:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
aura
|
Wysłany: 2013-08-29, 15:14
|
|
|
realną różnicą między keramzytem a tłuczniem kamiennym będzie tylko waga i inne warunki cieplne w doniczce. Trzeba pamiętać że keramzyt ma wybitne zdolności izolacyjne. Ale to może cecha na plus w hodowli ciepłolubnej rośliny. |
|
|
|
|
reese
|
Wysłany: 2013-08-29, 15:58
|
|
|
aura napisał/a: | Trzeba pamiętać że keramzyt ma wybitne zdolności izolacyjne. Ale to może cecha na plus w hodowli ciepłolubnej rośliny. |
O to cenna bardzo uwaga! Grubosz pochodzi z południowej afryki a tam jest bardzo ciepło. |
|
|
|
|
|