|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Wiąz drobnolistny - część drzewka usycha |
Autor |
Wiadomość |
blaira
|
Wysłany: 2013-03-02, 12:15 Wiąz drobnolistny - część drzewka usycha
|
|
|
Witam wszystkich,
Na forum bywałam jako gość i czytałam sporo, ale dopiero teraz postanowiłam się zalogować gdyż sami już nie wiemy co czynić dalej z drzewkiem.
Jest to wiąz drobnolistny.
Zaraz zacznie 4 wiosnę
Przesadzany co sezon, moczony raz na tydzień ( ost miesiąc tego nie robiliśmy gdyż stan jego się pogarszał)i nawożony. Trzymany z dala od kaloryfera.
Nie wspomnę już o zabiegach upiększających...te teraz są przed nami.
No ale i tu mamy problem.
Ostatnio utopiliśmy przy kąpieli glizdę ( ala dżownicowate tyle że nie takie długie ... nie znam nazwy ) i pewnie owy osobnik nam też zjadł część korzenia.
To był okres gdzie nie był tak często kąpany.
W tym czasie pojawiały się nowe listki, ale od razu odpadały.
Teraz mamy sytuację taką, że połowa drzewka puszcza świeże pędy, a druga połowa jest sucha, odpada kora..zdrapaliśmy ...brak życia a mieliśmy ładny kształt już wyhodowany.
Już brak nam pomysłów co robić, jak go ratować.
Zaraz wstawię zdjęcia |
|
|
|
|
blaira
|
Wysłany: 2013-03-02, 12:23
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez blaira 2013-03-02, 12:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2013-03-02, 12:55
|
|
|
Staraj się umieszczać zdjęcia w jednym temacie za pomocą opcji "edytuj". Kiedy roślina była nawożona i w jakich odstępach czasu? Zimą nie nawozimy większości roślin.
Mało światła i niska wilgotność powietrza wokół rośliny może być przyczyną takiego wyglądu.
Teraz żadne zabiegi upiększające nie są potrzebne. Jak w nocy będzie już powyżej zera to wystaw roślinę na dwór. Ewentualnie na dzień na dwór a na noc do domu w jasne chłodne miejsce.
Pozdrawiam. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
blaira
|
Wysłany: 2013-03-02, 13:18
|
|
|
Peper50
Dziękuje za radę...chodziło mi to przez myśl. Ale nie pomyśleliśmy, że aż takie skutki będą
Zenek trafił już na balkon.
Nawożony był ostatni raz jednak na jesień ( kurcze...szybko mi ta zima zleciała...myślałam że to było nie dawno)
A co z tą częścią ususzoną...mam mieć jeszcze nadzieję
Czyli na razie też nie myśleć o wiosennym przesadzaniu?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2013-03-02, 13:30
|
|
|
Możesz przesadzić ale nie ruszaj korzeni. Możesz przesadzić nawet do większego pojemnika. Najważniejsze, żeby roślina przeżyła, jak będzie wszystko ok to przyjdzie czas na ładną płytszą doniczkę i całą resztę. Przesadzasz wtedy gdy korzenie są przerośnięte lub gdy sama mieszanka nie zapewnia odpowiednich warunków do wzrostu korzeni, jest zbyt ubita, mało przepuszczalna etc. Jeśli rośnie w dobrej mieszance to możesz się wstrzymać z przesadzaniem.
Możesz zdrapać kawałeczek kory i zobaczysz czy gałąź jest martwa czy żywa. Martwe możesz odciąć w każdej chwili.
Do zwiększenia wilgoci wokół rośliny najprościej jest użyć tacki z keramzytem i wodą, poczytaj na forum. W większości postów było o tym pisane. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
Ostatnio zmieniony przez peper50 2013-03-02, 13:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|