jaki gatunek i co z nim zrobic ? |
Autor |
Wiadomość |
kopawel
|
Wysłany: 2013-01-28, 20:43 jaki gatunek i co z nim zrobic ?
|
|
|
Witam. 2 dni temu kupilem w sklepie takie oto drzewko. Ma ono niby 6 lat. Duzo filmow na youtube ogladalem i duzo czytalem ale wciaz mam kilka pytan.
Przede wszystkim jaki to gatunek jest ?
Zauwazylem ze od wczoraj koncowki galazek/listki robia sie jasniejsze....czy zle podlewam ?....podlewam raz dziennie.
Trzymam drzewko w pokoju, nie na sloncu ale nie daleko okna. wlasnie kupilem jakis nawoz w plynie na ebay z proporcjami npk 4-6-6.
Jeszcze nie wyciagalem drzewka z doniczki i nie wiem jak wygladaja korzenie ale wiem ze przesadzanie to dopiero w marcu.
Ale jak mozna by je przyciac ? Niektore listki i galazki sa jakos duze - wieksze od innych.
Wiem ze trzeba usuwac listki ktore rozna pojedynczo na glownych galazkch poniewaz zabieraja energie koncowym listkom na galazce .
Sorki za pisownie i dziekuje za odpowiedzi.
oto zdjecia: |
|
|
|
|
Mirek Drabent
Pomógł: 16 razy Wiek: 64 Dołączył: 02 Maj 2010 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2013-01-28, 22:11
|
|
|
Wiąz drobnolistny. Jaśniejsze liście-za mało światła.Z nawozem poczekaj do kwietnia(pamiętaj- roślinę świeżo przesadzoną nie nawozimy).Teraz musi się przyzwyczaić do warunków w nowym miejscu (aklimatyzacja).Postaw go na parapecie (jak najwięcej światła). |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
kopawel
|
Wysłany: 2013-01-29, 20:44
|
|
|
Ok dzieki za odpowiedz.
A jeszcze cos...mianowicie po 2 dniach od kupienia drzewka pojawil mi sie jakis bialy/szary meszek na glebie i nie wiem co to jest. na roznych forach pisali ze grzyb na innych ze plesń...nie wiem czy obie mozliwosci szkodza drzewku.
Co wazne to dodam ze mam w pokoju grzybana scianie..albo plesń...takie czarne sciany sie robia i nie wiem czy od tego drzewko mogle sie zarazic tym samym i czy to samo pojawia sie na glebie w doniczce ? i czy to szkodzi drzewku ?
pozdrawiam. |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2013-01-29, 21:03
|
|
|
Meszek wskazuje na zbyt wysoką wilgotność podłoża. Podlewaj przez zanurzenie (mniej więcej raz na tydzień) i pozwalaj przeschnąć podłożu pomiędzy podlewaniami. Problem sam zniknie. |
|
|
|
|
kopawel
|
Wysłany: 2013-02-18, 19:20
|
|
|
a teraz mi sie tak z nimi porobilo i nie wiem dlaczego .
Link do zdjec: http://lillywhites.pl/bonsai.html
Mod: Niepotrzebnie dublujesz tematy, a na dodatek tutaj umieszczamy pytania dotyczące rozpoznawania roślin. |
Ostatnio zmieniony przez armin 2013-02-18, 20:32, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|