Bukszpan ''Sąsiada'' |
Autor |
Wiadomość |
Mirek Drabent
Pomógł: 16 razy Wiek: 64 Dołączył: 02 Maj 2010 Skąd: Głogów
|
Wysłany: 2011-11-01, 22:47 Bukszpan ''Sąsiada''
|
|
|
Późną jesienią 2007 sąsiad na działce wykopał bukszpana z przeznaczeniem na wiosenne ognisko.Cudem ocalały(wykopany leżał do pierwszych mrozów) został wsadzony do donicy.Przeżył.Oto dalsze losy bukszpana.Zaletą jest obwód pnia-28cm,wadą 7 gałęzi wychodzących z jednej wysokości, całkowita wys 65 cm. I tu dylemat, obciąć-które ,zostawić-które ,na jakiej wysokości,czy w ogóle obcinać.Dużo wyjaśni się przez zimę(czas na przemyślenia) i po przesadzeniu do mniejszej doniczki(na wiosnę).Plany-przesadzenie,szczotkowanie i pociemnienie martwego(bo na razie daje po oczach). Coś mi miesza kolejność zdjęć. Sorry. |
_________________ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Daniel J.
dawniej: yoker .pl
Pomógł: 21 razy Wiek: 45 Dołączył: 14 Mar 2007 Skąd: sieradz
|
Wysłany: 2011-11-02, 18:19
|
|
|
bardzo piękny materiał na master bonsai zwłaszcza 1 fotka tylko te jiny sa do wywalenia .
dbaj o niego bo bedzie fajny za kilka tat może 3 lata |
Ostatnio zmieniony przez Daniel J. 2011-11-02, 18:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-11-02, 23:38
|
|
|
Też mi się podoba ale jiny trza wyciąć... |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2011-11-03, 09:21
|
|
|
Jiny rzeczywiście kłują w oczy i dlatego podzielam zdanie przedmówców. Wydaje mi się, że ze względu na zbliżoną grubość gałęzi jest to trudny materiał. Dodatkową przeszkodą jest zdjęta kora. Moim zdaniem niepotrzebnie się z tym pospieszyłeś. Obserwując jednak Twoje wypowiedzi wierzę, że dasz sobie radę i wyjdzie z tego piękna kępa. Dla zobrazowania wyglądu bez jinów mała przeróbka. |
|
|
|
|
wog
Pomógł: 9 razy Wiek: 58 Dołączył: 11 Maj 2010 Skąd: Dzierżoniów
|
|
|
|
|
willy
|
Wysłany: 2011-11-03, 16:57
|
|
|
Rzeczywiscie, te jiny są kontrowersyjne i nie mam na myśli że bukszpan to liściak. Na stronie kaizenbonsai są filmiki z formowań i pracy na martwym, jakie także na lisciakach, wykonuje Graham Potter. Na mnie zrobiły duże wrażenie. Polecam. Myslę, że znajdziesz tam inspirację dla swego bukszpana. I nie spiesz się z podejmowaniem ostatecznych decyzji. Twój krzaczor ma duży potencjał i zasługuje na dogłębną analizę. Trzymam kciuki!!!! |
Ostatnio zmieniony przez willy 2011-11-03, 16:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mirek Drabent
|
Wysłany: 2012-10-20, 21:09
|
|
|
Bieżący rok praktycznie stracony.Po przesadzeniu do tymczasowej ceramicznej doniczki wczesną wiosną, przymrozki wiosenne mało nie zabiły bukszpana (zmarzły młode rozwijające się pędy) a on sam zatrzymał się w rozwoju. Jedyna pociecha,że żyje i jest w doniczce o zbliżonych rozmiarach do doniczki docelowej. Zdjęcia z września. |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2012-10-21, 09:10
|
|
|
A nie lepiej było go wsadzić na rok bądź dwa do znacznie większej donicy? |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2012-10-21, 10:40
|
|
|
Ja bym zastanowił się nad kierunkiem dla tego buxusa i na wiosnę powycinał te grube gałęzie bo jest ich zbyt dużo i zostawił jedną góra dwie. Aktualnie miejsce z którego wyrasta tyle gałęzi jest grubsze od nasady pnia i będzie robiło się masywniejsze z czasem.
Przymrozki z ostatniej wiosny u mnie też wyrządziły wiele szkód... u ciekawego berberysa po wypuszczeniu pąków wymroziło wszystkie nowe listki, niestety nie odbił już...
Pozdrawiam i powodzenia. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
Mirek Drabent
|
Wysłany: 2012-10-21, 20:59
|
|
|
W pierwszym poście napisałem , że wadą jest ilość gałęzi rosnących na jednym poziomie. Wszystkie tam na pewno nie pozostaną. Do rozstrzygnięcia jest tylko które pozostaną. Sprawę ułatwił by rozwój bukszpana, ale to w tym roku nie nastąpiło.Ogólne plany na niego są.Poniżej zdjęcie, które jest pewną inspiracją |
|
|
|
|
|