Przycinanie odrostów - rozjaśnienie |
Autor |
Wiadomość |
Emzaw
Michał Z.
|
Wysłany: 2012-06-13, 15:00 Przycinanie odrostów - rozjaśnienie
|
|
|
Nigdzie nie mogę znaleźć dokładniejszych informacji o przycinaniu - tj. wiem jak i kiedy to robić, ale nurtuje mnie jedna rzecz. Po podcięciu gałązki wyrasta nowy pęd z ostatniego liścia, ale teoretycznie gałązka powinna się "rozdwajać" i tu: z tego co zrozumiałem gałązka którą przycięliśmy zacznie rosnąć ponownie? Jeśli tak, po jakim czasie może to nastąpić? Byłbym bardzo wdzięczny za wyjaśnienie, a tu poglądowy schemat gałęzi, o co mi chodzi:
czerwony - cięcia
niebieski - stąd mają ponownie zacząć rosnąć gałęzie? |
|
|
|
|
maszlo
Grzegorz M.
Wiek: 42 Dołączył: 03 Maj 2012 Skąd: Nowy Dwór Mazowiecki
|
Wysłany: 2012-06-13, 17:38
|
|
|
Z niebieskich strzałek nie wyrosną ci gałęzie ponieważ nie ma tam "oczek". |
|
|
|
|
ItalianCopper
Mateusz
|
|
|
|
|
Emzaw
Michał Z.
|
Wysłany: 2012-06-13, 22:50
|
|
|
Hmm "oczek"? Mógłbyś wyjaśnić? |
|
|
|
|
Emzaw
Michał Z.
|
Wysłany: 2012-06-13, 22:51
|
|
|
Hmm "oczek"? Mógłbyś wyjaśnić? Więc co zrobić żeby rzeczywiście drzewko zagęścić, a nie tylko wydłużać pojedyncze gałązki? |
|
|
|
|
ItalianCopper
Mateusz
|
Wysłany: 2012-06-14, 05:35
|
|
|
Oczka to potoczna nazwa pąków, tworzą się w kąciku liścia. Podałem Ci bardzo fajną stronę gdzie osobiście znalazłem wszystkie podstawowe informacje...
Po przycięciu pędu tuż nad wyrastającymi liśćmi pobudzamy pąki do "wybicia" tj wytworzenia się w tych miejscach nowych gałęzi |
_________________ Jeżeli nie wiesz co to jest baner reklamowy zapraszam do zapoznania się z ofertą drukarni wielkoformatowej. |
|
|
|
|
Shohin
|
|
|
|
|
Emzaw
Michał Z.
|
Wysłany: 2012-06-14, 21:49
|
|
|
Dzięki wielkie Shohin, teraz pozostało poeksperymentować;)
ItalianCopper - dzięki za wyjaśnienie i dzięki za link, ale już znam tą stronę i skierowałem się tutaj dlatego że nie znalazłem na niej odpowiedzi na moje pytanie - wszędzie pisze o zwykłym przycięciu gałązki w odpowiednim miejscu, ale o tym co na pokazie już nie;) |
|
|
|
|
|