BENJAMIN |
Autor |
Wiadomość |
SANDOKAN87 [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-30, 18:21 BENJAMIN
|
|
|
Błagam doradzcie co ma zrobic z tym małum łobuzem dzis trafil w moje ręce niepytajcie jak go uzyskalem bo padniecie powiem tyle ze mamy upartą bibliotekarke w szkole... Co moge z nim zrobic jaki styl mu nadac mile widziane są rysunki prosze o pomoc z góry dzieki |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2006-10-30, 18:54
|
|
|
Z taka proca możliwości masz dość ograniczone. Spróbowałbym na Twoim miejscu zmierzać ku pokrojowi akacji afrykańskich (zdjęcie poniżej). Może lekko pochyl pień w jedną stronę, nieco go powyginaj. Skróciłbym tez na wiosnę dość mocno te dwie główne gałęzie. Na razie po prostu nie masz z czego "kręcić " tego drzewka. Po przycięciu będzie przynajmniej szansa, że wybyje więcej nowych pędów, z których będzie można wyprowadzić zaczątek korony.
|
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-30, 19:19
|
|
|
Tak ja też bym poszedł w tym kierunku, ale dopiero na wiosnę.
Pierwsza podstawowa sprawa to czymprędzej go przesadz do pojemnika szerszego przynajmniej o 100% i 100% wyższego. To Ci da zdumiewające efekty przyrostu nawet zimą. Pojemnik może być nawet z obciętego wiadra po farbie. Oczywiście mósi być dobrze umyte, wyparzone i zrobione otwory.
Załączam wirta - tam gdzie czerwone kreski trza będzie odciąć na wiosne, a to co zakreślone na sadzonki. Ale to wszystko na wiosne. Teraz bym się pokusił o przycięcie wierzchołków wzrostu na każdej gałązce co spowoduje zagęszczenie. A i przesadzaj go |
|
|
|
|
SANDOKAN87 [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-30, 19:40
|
|
|
OK zaraz biore sie do dzieła pojemnik w jakim teraz jest to podstawka do kwaiatków a to tylko dlatego ze niemieli nic w sklepie niewiem gdzie w Gliwicach cos moge dostac a wiec biore sie zaraz za ciecie wiadra z góry dzieki za pomoc i czekam na dalsze podpowiedzi co mam robic po przesadzeniu ...// no i sie okazalo ze niema pojemnika po farbie jest jedynie po proszku ale takiej samej srednicy jak myslicie nadał by sie a co jesli nieprzesadze benjaminka czy cos z nim bedzie nie tak |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-30, 19:48
|
|
|
Stać się nić nie stanie. Szerszy pojemnik zapewni mu leprzy wzrost korzeni a co za tym idzie szybszy, dużo szybszy przyrost masy zielonej, przyrost masy pociagnie za sobą grubienie pnia. Więć wybór należy do Ciebie |
|
|
|
|
SANDOKAN87 [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-30, 19:51
|
|
|
narazie puki niemam dobrej doniczki pozostawie go w tej aha co moge w tej chwili przy nim zrobic oprucz obcięcia suchych gałązek i podlania go |
|
|
|
|
jacalec [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-30, 21:47
|
|
|
SANDOKAN87 napisał/a: | OK zaraz biore sie do dzieła pojemnik w jakim teraz jest to podstawka do kwaiatków a to tylko dlatego ze niemieli nic w sklepie niewiem gdzie w Gliwicach cos moge dostac ? |
byles na dworcowej?
wybieram sie tam od tygodnia, i dojsc nie moge;/
zajrzyj do leroja tam maja zatrzesienie doniczek
SANDOKAN87 napisał/a: | narazie puki niemam dobrej doniczki pozostawie go w tej aha co moge w tej chwili przy nim zrobic oprucz obcięcia suchych gałązek i podlania go |
popryskaj se go^^ |
Ostatnio zmieniony przez jacalec 2006-10-30, 21:51, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
SANDOKAN87 [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-31, 07:57
|
|
|
dzieki dzieki wielkie dla brata z gliwic podaj moze mi swoje gg to bedziemy w stalym kontakcie |
|
|
|
|
Vavrzyn [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-31, 08:44
|
|
|
Hej ja miałem podobną sadzonkę jak ty i zrobiłem z niej póki co coś takiego....
http://www.przyjacielebon...topic.php?t=820
nie jest to rasowe bonsai ale jeszcze tak samo jak ty musze go przesadzić do większej donicy ... Apropos ... Do jednej z moich sadzonek zamiast "spodu od wiadra" urzyłem powodzeniem podstawka do wielkiej donicy .. a takich rzeczy raczej nie jest trudno znaleźć;) tylko pamiętaj o otworach drenażowych ... |
|
|
|
|
SANDOKAN87 [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-31, 15:32
|
|
|
No ja wlasnie użylem podstawki ale fakt faktem musze znalesc wiekszą |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2006-11-01, 23:32
|
|
|
Miałem roslinę mniej wiecej tego samego kształtu i poszedłem w podobnym kierunku choć nie do końca. Wykorzystałem gałązki, które Qbik sugeruje wyciąć i powstał twór nazwany przez Olona "paździochowym beretem" |
|
|
|
|
SANDOKAN87 [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-11-02, 22:05
|
|
|
Dziś mój benjaminek otrzymal 2 a moze nawet 3 razy wiekszą donice ta w której jest ma na oko okolo 40cm średnicy wiec jest spora co do stylu w jakim uksztaltuje drzewko to wiele do dzialania niemam zostane przy tej akacji afrykańskiej aha jaki polecacie nawóz do bonsai lub do benjaminów i jesli znacie mniej wiecej cene to podajcie z góry dzieki |
|
|
|
|
jacalec [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-11-03, 14:26
|
|
|
w leroju jest nawoz do bonsai pokon czy cos takiego, ja uzywam i jestem zadowolony
niecala dyszke kosztuje
MOD: karzdy następny post nie związany z krztałtowaniem drzewka zostanie skasowany
każdy.... |
Ostatnio zmieniony przez 2006-11-03, 19:27, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|