Cyprysik-brązowienie pędów |
Autor |
Wiadomość |
maszlo
Grzegorz M.
Wiek: 42 Dołączył: 03 Maj 2012 Skąd: Nowy Dwór Mazowiecki
|
Wysłany: 2012-06-11, 20:02 Cyprysik-brązowienie pędów
|
|
|
Witam. Cyprysik zakupiony w marcu, typowy markeciak. Przesadzony do większej doniczki- ziemia ogrodowa i perlit, tak rósł do maja. W maju postanowiłem umieścić go w większej donicy gdzie zostało wolne miejsce po przemarzniętym krzaczku. Krzaczek usunąłem i w wolne miejsce po bryle korzeniowej wsadziłem cyprysika wraz z doniczką (doniczka delikatnie wystawała z ziemi), nie chciałem drugi raz go przesadzać. Ustawiony na balkonie od strony południowej- słońca jest sporo. Dwa tygodnie temu zaczęły się pojawiać przebarwienia na końcówkach pędów. Zapobiegawczo pryskałem preparatem owadobójczym.
ps. wyjąłem go już z tej większej donicy.
|
|
|
|
|
maszlo
Grzegorz M.
|
Wysłany: 2012-06-15, 22:31
|
|
|
Czy ktoś pomoże? |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2012-06-16, 08:06
|
|
|
Ciężko coś stwierdzić nie wiedząc co się działo z krzaczkiem zanim trafił do Ciebie. Możliwe też jest, że końcówki przemarzły, a objawy tego nie pojawiają się od razu. Niepotrzebnie tak często go przesadzasz. Nie wygląda jednak na umierającego. Na razie przytnij uschnięte końcówki ostrymi nożyczkami i zobacz, czy inne też będą brązowieć. Jeśli pojawi się więcej młodych pędów, to zasil go nawozem do iglaków z większą zawartością magnezu. Nie zaszkodzi też delikatne zakwaszenie podłoża. |
|
|
|
|
maszlo
Grzegorz M.
|
Wysłany: 2012-06-16, 08:38
|
|
|
Przesadzany był tylko raz, na początku do większej doniczki, później był wsadzony do jeszcze większej donicy ale razem z doniczką (wiem pokręcone to). Dzięki za porady. Czy podsypanie korą sosnową zakwasi delikatnie podłoże bo gdzieś czytałem, że to mit? |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2012-06-17, 19:46
|
|
|
To nie jest mit, tylko trwa długo i jest mało praktyczne przy roślinach doniczkowych. Najszybsze efekty da zastosowanie siarczanu amonu. Najprościej i najbardziej naturalne będzie wrzucenie paru kromek suchego chleba do wody i po 3-4 dniach podlanie tym rośliny. Można powtórzyć po miesiącu. Na pewno nie zaszkodzi. |
|
|
|
|
maszlo
Grzegorz M.
|
Wysłany: 2012-06-17, 20:44
|
|
|
Cytat: | Najprościej i najbardziej naturalne będzie wrzucenie paru kromek suchego chleba do wody i po 3-4 dniach podlanie tym rośliny. Można powtórzyć po miesiącu. Na pewno nie zaszkodzi. |
Ciekawe, spróbuje, dzięki |
|
|
|
|
wro_bel
Przemysław Gąsior
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 30 Sie 2010 Skąd: Rokietnica
|
Wysłany: 2012-06-18, 07:02
|
|
|
A w jakim celu został wraz z doniczką wsadzony do większej doniczki? Jeżeli w tej większej donicy nie ma dobrego drenażu to nadmiar wody nie będzie Ci odpływał z tej mniejszej doniczki. Wyjmij tą doniczkę z drzewkiem, zrób co napisał armin i obserwuj. |
_________________ Mój blog |
|
|
|
|
maszlo
Grzegorz M.
|
Wysłany: 2012-06-18, 18:45
|
|
|
Chciałem wykorzystać puste miejsce w większej donicy i to może był błąd. Tak jak pisałem wcześniej wyjąłem już Cyprysika. Zobaczymy co będzie dalej. |
|
|
|
|
|