|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
sosna yamadori - ma być wycięta |
Autor |
Wiadomość |
robibalek
|
Wysłany: 2011-08-10, 13:04 sosna yamadori - ma być wycięta
|
|
|
mam na oku sosnę, jest już dość spora, ale ma być wycięta, więc chyba ją przygarnę, tylko pomocy fachowców potrzebuję.
Co do mieszanki glebowej już poczytałam, muszę wiedzieć czy przyciąć ją przed wykopaniem, gdzie najlepiej. Mam już mniej więcej plan jakby miała wyglądać, ale Wy jesteście bardziej doświadczeni i na pewno dobrze mi poradzicie.
załączam kilka fotek owej sosny
Za wszelkie porady z góry dziękuje. |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-08-10, 18:50
|
|
|
Trochę duża ta sosna i średnio ją widzę jako materiał na bonsai ale jeśli masz pomysł a ma być wycięta to jak najbardziej. Jeśli chodzi o yamadori to jest to dość trudny temat. Najlepiej jak weźmiesz ze sobą kogoś doświadczonego w kopaniu.
Wszystko zależy jak sprawa się ma z korzeniami. Jak są bardzo długie to będzie problem. Jeśli są zwarte i dość blisko pnia to byłoby najlepiej. Jeśli nie ruszasz korzeni a przekopujesz roślinę z miejsca na miejsce to nie musisz nic przycinać.
Przycinasz górę wtedy gdy przycinasz korzenie, żeby w miarę zachować równowagę miedzy górą a dołem tak aby korzenie były w stanie wykarmić całą zieleń. O to w tym chodzi. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
robibalek
|
Wysłany: 2011-08-11, 07:15
|
|
|
Dziękuję Bartku. |
|
|
|
|
fiedler1
Wojtek Fiedler
|
Wysłany: 2012-04-27, 15:28
|
|
|
Kawal drzewka
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez fiedler1 2013-02-28, 00:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|