|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Donica przejściowa |
Autor |
Wiadomość |
wiazek0312
|
Wysłany: 2013-03-31, 12:45 Donica przejściowa
|
|
|
Czy przesadzając do donicy przejściowej, uzyskam większy przyrost w obwodzie pnia, niż gdyby drzewko (wziąz drobnolistny) było w doniczce płaskiej ?
Moje drzewko właśnie znajduje się w takiej doniczce płaskiej typowo do bonsai, odkąd je mam, czyli 2 lata, i w tym czasie nie zauważyłem, aby obwód się zwiększył. |
_________________ |
|
|
|
|
MaciekMM
Administrator
Pomógł: 38 razy Wiek: 51 Dołączył: 14 Kwi 2012 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-03-31, 14:43
|
|
|
Donice przejściowe - szerokie ale też płaskie pozwalają na tzw "utycie". Zazwyczaj w donice docelowe umieszcza się rośliny które osiągnęły docelowe rozmiary. |
_________________ Pozdrawiam Cię Gość
Maciej Pietrzak |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2013-03-31, 17:31
|
|
|
Donice przejściowe to tylko nazwa. Donice docelowe to donice, które zostały specjalnie wybrane do danej rośliny, które tworzą z nią pełną kompozycję. W donicach docelowych rośliny są prezentowane na wystawach według tych wszystkich zasad etc.
Robocze donice nie mają żadnych właściwości jeżeli chodzi przyrost pnia, to tylko nazewnictwo gdzie sygnalizujemy, że ta donica jest przejściowa. Za to rozmiar donicy gwarantujący swobodny wzrost rośliny ma znaczenie ale nie jej rodzaj . |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
Ostatnio zmieniony przez peper50 2013-03-31, 17:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|