|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Halloween |
Autor |
Wiadomość |
Adam [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-31, 17:23 Halloween
|
|
|
Czy ktoś wie jaki dziś mamy dzień
HALLOWEEN
Ja zrobiłem sobie z tej okazji mdz. lampion z dyni.
A teraz krótka historia tego święta:
Wywodzi się od celtyckiego obyczaju Samhain. W okresie chrystianizacji plemion celtyckich Samhain nadano chrześcijański charakter i ogłoszono 1 listopada Dniem Wszystkich Świętych, co po angielsku brzmiało All Hallows Day. Dzień poprzedzający nazwano wigilią Wszystkich Świętych, czyli Eve of All Saints, Eve of All Hallows lub Hallow Even. W połowie XIX wieku przywędrowało wraz z irlandzkimi emigrantami do Ameryki i tam zmieniło nazwę na Halloween. W drugiej połowie XX wieku święto trafiło znowu do Europy. W Irlandii za czasów pogańskich ludzie przebrani w kolorowe kostiumy odprowadzali duchy do granic miasta. Niezamożni proponowali bogatym interes, który polegał na tym, że mieli odprawiać modły za dusze zmarłych w zamian za chleb.
Czy wy też jak ja obchodzicie to święto? Czy może jakoś inaczej?
P.S.W polce obchodzi się je od lat 90. |
Ostatnio zmieniony przez Adam 2006-10-31, 17:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Oi [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-31, 17:28
|
|
|
Ja nie obchodzę. Kiedyś, 4-5 lat temu próbowałam z koleżankami i kolegami z podwórka chodzić z dynią, ale skończyło się odstawieniem do domu przez policję |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2006-10-31, 17:48
|
|
|
Witam
JA również nie obchodzę HELLOWEEN, ale kiedyś słuchałem takiego zespołu i bardzo mi sie podobał.
A powazniej... uważam, że mimo krótkiej obecności tego obrządku w naszym kraju, nie jest on niczym takim, co mogłoby zagrozić naszym rodzimym tradycjom. Poza tym, młodzież ma okazję aby się zabawić i wyszumieć do późna w sposób mniej pospolity, niekonwencjonalny i juz ten fakt przemawia za tym bym nie miał nic przeciwko takim świętom. Obawiałbym się jedynie czy zabawy te zawsze mieszczą się w granicach zdrowego rozsądku i dobrego tonu dlatego warto myślę obchodzić te święto rodzinnie, tak by młodym i rozbrykanym za nadto czasami przypomnieć na czym to święto polega.
Poza tym popieram w 100%-ach.
|
|
|
|
|
Oi [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-31, 17:56
|
|
|
Olon napisał/a: | Obawiałbym się jedynie czy zabawy te zawsze mieszczą się w granicach zdrowego rozsądku i dobrego tonu |
No właśnie, bo z tym to ciężko jest. A przecież w Stanach przeważnie chodzi o to, że dzieciaki szwędają się po ulicach i szantażują niewinnych obywateli Myślisz że u nas ktoś otworzył by drzwi przebranej osobie? Ja wątpię. |
|
|
|
|
MarcinM [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-31, 17:56
|
|
|
A ja wole DZIADY |
|
|
|
|
emcebob [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-31, 18:33
|
|
|
A ja właśnie idę świętować Halloween z kumplami w barze a później będzie |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2006-10-31, 18:35
|
|
|
Ha, czytam ten wątek a tu dzwonek do drzwi. Po otwarciu przebrane dzieci mówią "cukierek albo figielek" i co?? Nie mielismy żadnych cukierków |
|
|
|
|
tofka [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-10-31, 21:03
|
|
|
a ja tam wolę noc kupały ciepło przynajmniej, przez ogiń sobie można skoczyć i wianek na wodę puścić ... że juz nie pwoiem, ze jak tradycji staje sie zadosc to można męza znaleźć i co i co
zreszta co to tam za świeto ... słusznie dziady ciekawsze, bardziej mroczne i pociągające, takie huhu
choc u mnie z tej niewatpliwie zabawnej okazji wymyślili całkiem fajną impreze. Klub, Norwid i Niemen |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-11-01, 16:03
|
|
|
Szefie trzabyło im dać 0,5L.
Ja też nie obchodzę tego święta, ale dynie zrobiłem dla córki - ma uciechy co niemiara. |
|
|
|
|
szef
Administrator Robert Napieralski
Pomógł: 18 razy Wiek: 43 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2006-11-01, 21:30
|
|
|
Widze, że zrobiłeś sobie fotke z pociechą Super
Pozdrowienia dla młodej Bonsaistki |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|