Oleander |
Autor |
Wiadomość |
Starcat
Początkująca
|
Wysłany: 2012-01-22, 22:27 Oleander
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie, jestem nowa na forum. W niedalekiej przyszłości zamierzam zająć się bonsai.
Dostałam sadzonkę oleandra. Nie wiem czy nadaje się on na bonsai. Na tym forum nie znalazłam tematu o tym gatunku. Po wpisaniu ,,oleander bonsai" w grafice google wyświetlaja się zdjęcia uformowanych oleandrów. I tutaj pojawiają się moje pytania:
1. Czy oleander nadaje sie na bonsai?
2. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z tą rośliną?
3. Czy jest ona łatwy w uprawie, odpowiedni dla osoby poczatkującej?
Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Starcat 2012-01-22, 22:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2012-01-23, 15:33
|
|
|
Nadaje się, ale nie polecam na początek na bonsai. Jeśli to sadzonka, to przez pierwsze 2-3 lata potraktuj roślinę jako ozdobną i naucz się zapewniać jej optymalne warunki. |
|
|
|
|
Starcat
Początkująca
|
Wysłany: 2012-01-23, 18:21
|
|
|
Dzięki z odpowiedź. W takim razie jaki gatunek polecasz na początęk? |
|
|
|
|
Warszawska Szkoła Bonsai
|
|
|
|
|
Starcat
Początkująca
|
Wysłany: 2012-01-23, 21:47
|
|
|
Do zakupienia pierwszego drzewka zabieram się już od ponad pół roku, przez ten czas naprawdę dużo czytałam (choć oczywiście wiedzy nigdy nie za mało). Wolałabym więc konkretniejsze informacje, ponieważ jesteście dużo bardziej doświadczeni ode mnie i na pewno potraficie mi pomóc, a post ,,polecamy poczytać" na pewno mi tej pomocy nie dostarcza.
Od jakich drzewek wy zaczynaliście? |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2012-01-24, 09:04
|
|
|
Jeśli rzeczywiście jesteś początkująca, to zacznij od zwykłego fikusa benjaminka. Inne gatunki "domowe" wymagają podczas zimowego okresu spoczynku temperatury, którą trudno jest zapewnić. Pamiętaj, że podstawą jest zapewnienie drzewkom warunków zbliżonych do tych, w których żyją w naturze (dlatego preferuję nasze rodzime gatunki - mniej problemów z zimowaniem). Zabiegi typu drutowanie, cięcie czy tfu - frezowanie, to tylko drobny dodatek. |
|
|
|
|
Starcat
Początkująca
|
Wysłany: 2012-01-24, 18:24
|
|
|
Dzięki za radę, ficus benjamin już w domu, pozdrawiam |