|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
wiąz (opadające liście) |
Autor |
Wiadomość |
Piotr. [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-10-19, 16:12 wiąz (opadające liście)
|
|
|
Witam wszystkich!
Dostałem w prezencie drzewko bonsai. Przypuszczam, że jest to wiąz drobnolistny. Niestety, po przeprowadzce do mojego mieszkania zaczeły mu żółknąć i opadać liście. Podłoże urzymuję stale wilgotne, w mieszkaniu panuje temperatura ok 19 stopni. Nie mam możliwości trzymania drzewka na zewnątrz. Poradźcie proszę co robić?
IMG_4552.JPG
|
|
Plik ściągnięto 1740 raz(y) 44,5 KB |
|
|
|
|
|
wro_bel
Przemysław Gąsior
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 30 Sie 2010 Skąd: Rokietnica
|
Wysłany: 2011-10-20, 08:37
|
|
|
Wystarczyło użyć szukajki i już byś wiedział, że po przeprowadzce drzewka w inne miejsce musi się ono zaklimatyzować co najczęściej objawia się opadaniem liści.
Rady:
1. Poczytaj forum oraz jakąś książkę o bonsai,
2. Pielęgnuj drzewko wg wskazań, które znajdziesz na forum i w książkach,
3. Bądź cierpliwy i do wiosny nie wykonuj żadnych zabiegów na drzewku. |
_________________ Mój blog |
|
|
|
|
Piotr. [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-10-20, 10:16
|
|
|
Dziękuję bardzo za odpowiedż. Oczywiście czytałem wczesniej forum, ale nie jestem do końca przekonany czy właściwie drzewko podlewam (czy nie za duzo, czy może za mało) Teraz chyba jest już lepiej, ale żółte liście wciąż się pojawiają. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|