|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
[Początkujący]Dwa ważne pytania! |
Autor |
Wiadomość |
xXFernIXx [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-10-28, 08:30 [Początkujący]Dwa ważne pytania!
|
|
|
Cześć!!!
Jestem Mateusz i mam 15 lat. Od dobrych 5 lat jestem posiadaczem sporej kolekcji roślin owadożernych (muchołówka, rosiczka, dzbaneczniki) jak i paru zwykłych okazów. (TO tak d udowodnienia że nie rzucę czegoś po chwili w kąt )
No ale jak tak patrze na te moje kwiatki to mam wrażenie że brakuje im czegoś "Majestatycznego" że tak się wypowiem. No i pomyślałem o drzewku bonsai.....
No i tak sobie o tym myślę i myślę... I w sumie całkowicie przypadkiem trafiłem na jedną ze stron informacyjnych o bonsai, poczytałem, poczytałem... I myślę że mógłbym spróbować zacząć uprawiać takie drzewko...
Sęk w tym że w mojej okolicy nie ma żadnych sklepów, itp. gdzie mógłbym dostać takowe sadzonki czy nasiona no ale z tego co wyczytałem bonsai to najzwyklejsze w świecie drzewo..... Dobra bo rozpisałęm się na parę niepotrzebnych wątków
Oto pytania:
1. Jak długo trwało zanim twoje drzewko przyjęło oczekiwane kształty (od nasionka do celu)
2. NA TY PYTANIU NAJBARDZIEJ MI ZALEŻY!!!
Drzewko bonsai mona zrobic z jakiegokolwiek innego drzewa tak ? a więc wygląd to tak że ide do parku ścinam odpowiadający mi okaz, w domu wsadazam w donice, drutuje i czekam aż zacznie rosnąć ? bo tego akapitu ciągle nie rozumiem ( w moim przpadku bede musiał tak zrobić tzn. znaleźć sobie sadzonke bo nigdzie dostać nie moge)
Z góry dziękuje! |
|
|
|
|
slam666
Marcin S.
Pomógł: 6 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Sie 2010 Skąd: Mikołów
|
Wysłany: 2011-10-28, 12:08
|
|
|
Odp.1 Z nasiona w miarę fajny okaz możesz uzyskać po ok. 10-15 latach. Najlepiej z sadzonki, to tak po 5 latach możesz drutować. Jeszcze lepiej kupić okaz, lub pre bonsai przez internet. Ale najpierw pomyśl jakie chcesz drzewko, poczytaj o nim i dopiero potem coś zamów. Nie polecam zamawiania nasion bonsai, na allegro lub gdzieś indziej, bo to zwykłe oszustwo. Jeśli chcesz już teraz taki podstawowy okaz gotowy( choć drzewko bonsai nigdy nie jest gotowe), to polecam markety typu: Leroy, Obi, Castorama itp. Można tam kupić ładne drzewka od 50zl.
Odp.2 Owszem można bonsai zrobić teoretycznie z każdego drzewka, ale nie radzę iść do lasu na wykopki, tymbardziej o tej porze roku, bo można ładną karę zapłacić a na 99% z drzewka takiego i tak ci nic nie wyrośnie, a tylko zabijesz roślinę. Na tym trzeba się znać i mieć fachową wiedzę na temat sadzenia, przesadzania, podcinania, wykopywania itd... Duuuużooo czytania przed tobą. Więc jeśli bardzo chcesz mieć lub wychodować bonasi, to polecam gotowe drzewko, które przecież zawsze możesz przycinać, dzięki temu nadając mu kształt, lub kup pre bonsai, czyli sadzonkę gotową do wstępnego formowania, lub czasem drutowania. Ale najpierw jeśli ci zależy, dokładnie przestudiuj, to forum, tu jest wszystko napisane. Pozdrawiam. |
_________________ Fan Bonsai...na starcie. |
|
|
|
|
xXFernIXx [Usunięty]
|
|
|
|
|
artur13
|
Wysłany: 2011-10-28, 19:14
|
|
|
To jest zwykła tuja. Poza tym jest ładnie zachowane moim zdaniem mógłbyś spróbować tylko to roślina bardziej zewnętrzna. A takie gotowe drzewko typu np. ficus retusa jest to najczęściej wybierany gatunek, ponieważ uważają że jest nie zniszczalne to może gdzieś natrafisz np na giełdach . |
|
|
|
|
peper50
Bartłomiej Olejnik
Pomógł: 40 razy Wiek: 36 Dołączył: 31 Lip 2009 Skąd: Radomsko/Częstochowa
|
Wysłany: 2011-10-28, 19:43
|
|
|
Nie bardziej zewnętrzna tylko wyłącznie na dwór. Będzie co robić z tym krzakiem za 15 lat...
Ja mam thuje 23 letnią. Rodzice wsadzili jak ja się urodziłem. Dopiero teraz się za nią zabieram. |
_________________ "Jeżeli chcesz się napić wody
musisz to zrobić sam.
Żaden opis wody
nie zastąpi ci jej."
http://bartlomiejolejnik.blogspot.com |
|
|
|
|
slam666
Marcin S.
Pomógł: 6 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Sie 2010 Skąd: Mikołów
|
Wysłany: 2011-10-29, 09:53
|
|
|
Ściągnij ten drut i wsadź ją do ogrodu, poczekaj przynajmniej rok, tuje dość szybko rosną, wtedy możesz ją odrutować, ale pozostaw w ziemi. Najlepiej kup sobie jałowca chińskiego, który też jest tylko na zewnatrz, lub fikusa, albo ligustra którego z powodzeniem możesz trzymać w domu. |
_________________ Fan Bonsai...na starcie. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|