Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ficus ginseng
Autor Wiadomość
Major Kupricz
[Usunięty]

Wysłany: 2011-10-17, 17:34   Ficus ginseng

Witam. Na samym początku chciałbym zaznaczyć, że jestem tu nowy, a w świecie pielęgnacji roślin - bardziej początkujący niż możecie to sobie wyobrazić. Nigdy nawet nie starałem się dbać o zieloną część mojego pokoju - jeśli coś w nim żyło, to znaczy, że było twardą sztuką, lub dbała o niego siostra. Moje podejście zmieniło się jednak od wczoraj kiedy dostałem w prezencie tytułową roślinkę.
Nie mam zamiaru zostawać w tydzień ekspertem botanicznym, ale moja prośba do was jest szczera i gorąca - nie pozwólcie mi zabić tej roślinki! :)
Zdjęcia:

Pytań mam kilka:
1. Roślinka jest w małej doniczce, dlatego planuję ją przesadzić. Czy jest sens? Kiedy to zrobić, i do jakiej doniczki? Na allegro spodobały mi się doniczki z systemem nawadniania, np. TAKIE. Czy to dobry pomysł?
2. Do jakiej ziemi przesadzić roślinkę? Jak często podlewać ją w przypadku tradycyjnego podlewania, a jak dbać o podlewanie z systemem nawadniania? Jakieś odżywki? Zraszać ją?
3. Na zdjęciu drugim widać dwa zielone pędy wychodzące z korzenia roślinki. Czy tak ma być, czy raczej starać się ich pozbyć?
4. Jak umiejscowić kwiatek w pokoju? Przygotowałem nawet schemat pokoju :D

Niebieskie paski to okna, czarny X to router stojący w pokoju (podejrzewam, że to nie robi za dobrze roślinom), a czerwone kropki to miejsca, w których roślinka może stać. Pokój jest bardzo duży. Teraz doradźcie mi proszę gdzie będzie jej najlepiej :D

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź, bo wyjątkowo zależy mi na zdobyciu wiedzy jak tą rośliną się zaopiekować. Od razu dodam, że mój tryb życia nie pozwala mi na zgłębienie się w tematykę, ponieważ mam niewiele wolnego czasu. Do dzieła forumowicze! :)

lukipela 
Paweł F.

Wysłany: 2011-10-17, 18:18   Re: Ficus ginseng

Witaj.
Tak na wstępie - to nie jest bonsai. W prawdzie teoretycznie z każdej rośliny z drewniejącymi pędami da się zrobić bonsai, ale z takich marchewek wyjątkowo trudno.
Major Kupricz napisał/a:

1. Roślinka jest w małej doniczce, dlatego planuję ją przesadzić. Czy jest sens? Kiedy to zrobić, i do jakiej doniczki?

Oczywiście jest sens, ale jeśli nie dzieje się nic bardzo złego to lepiej poczekać do wiosny - wtedy rośliny rosną najbardziej intensywnie i najłatwiej znoszą wszelkie stresy. Co do doniczki to zależy - im mniejsza doniczka tym trudniej utrzymać idealne warunki i tym wolniejszy wzrost.
Major Kupricz napisał/a:

Na allegro spodobały mi się doniczki z systemem nawadniania, np. TAKIE. Czy to dobry pomysł?

Nie stosowałem nigdy więc się nie wypowiadam. Pytanie tylko czy jeśli nie masz dość czasu lub chęci żeby roślinę podlewać, to czy jest sens wogóle próbować zabawy z bonsai?
Major Kupricz napisał/a:

2. Do jakiej ziemi przesadzić roślinkę? Jak często podlewać ją w przypadku tradycyjnego podlewania, a jak dbać o podlewanie z systemem nawadniania? Jakieś odżywki? Zraszać ją?

co do ziemi - im bardziej przepuszczalne podłoże tym lepiej - dla fikusa może być zwykła ziemia kwiatowa choć możesz do niej dodać drobny żwirek dla poprawy struktury.
co do podlewania - zależnie od potrzeb (dokładniej nie da się napisać bo to zależy od bardzo wielu czynnikow - sam musisz to wyczuć)
co do nawożenia - wstrzymaj się do wiosny - zimą lepiej nie pobudzać nadmiernie wzrostu rośliny bo jest mało światła i pędy będą rosły bardzo wydłużone.
co do zraszania - możesz, ale jest to mało efektywny sposób podnoszenia wilgotności powietrza.
Major Kupricz napisał/a:

3. Na zdjęciu drugim widać dwa zielone pędy wychodzące z korzenia roślinki. Czy tak ma być, czy raczej starać się ich pozbyć?
To zależy - te pędy nie zaszkodzą roślinie, choć jest to roślina szczepiona więc te pędy mogą mieć trochę inne liście niż pozostałe na roślinie.
Major Kupricz napisał/a:

4. Jak umiejscowić kwiatek w pokoju?

Tylko i wyłącznie na parapecie - zwłaszcza że idzie zima i będzie bardzo mało światła.

PS
Odpowiedzi na wszystkie te pytania znalazłbyś bez problemu na forum gdyby Ci się chciało poszukać!

Odpowiedz do tematu