Sosna i moje pierwsze drutowanie co sadzicie ? |
Autor |
Wiadomość |
grzesiq
Grzegorz Kapica
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Cze 2008 Skąd: Kettering Anglia
|
Wysłany: 2008-11-07, 19:58 Sosna i moje pierwsze drutowanie co sadzicie ?
|
|
|
przed
ADMIN jr: UWAGA, którą będę się starał kierować do wykonujących zdjęcia, służące do omawiania wybranej rośliny.
Zachęcam aby roślinie robić pięć podstawowych zdjęć, kolejno: front, lewy bok, prawy bok, tył, pionowo z góry.
W ten sposób Wasz rozmówca potrafi sobie lepiej wyobrazić przestrzennie roślinę i więcej powiedzieć na jej temat. Czasami, przy nieco większych okazach, warto też aparatem zajrzeć koronie "pod sukienkę" :] jeśli dyskusji wymaga układ i rozłożenie gałęzi.
|
Ostatnio zmieniony przez Olon 2008-11-08, 10:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Sverting [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-11-07, 20:00
|
|
|
zbyt proste gałęzie. Znajdź na forum juniperusy X Roberta Błądka i zobacz jak są ułożone gałęzie. |
|
|
|
|
grzesiq
Grzegorz Kapica
|
Wysłany: 2008-11-07, 20:09
|
|
|
Chcialem nagiac je bardziej ku dolowi przy nastepnym drutowaniu |
|
|
|
|
Robert Błądek
Robert błądek
Pomógł: 9 razy Wiek: 51 Dołączył: 11 Lis 2007 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 2008-11-07, 20:47
|
|
|
Gałęzie nie muszą wcale być powyginane. Ważne jest to aby każdą gałązkę ułożyc tak, aby wyglądało jakby roślina naturalnie dążyła do światła. Tak właśnie jest w moich roślinach... |
_________________ Pozdrawiam R.B. |
|
|
|
|
grzesiq
Grzegorz Kapica
|
Wysłany: 2008-11-07, 20:56
|
|
|
To moze macie jakies pomysly jak wygiac te galazki jakis szkic co i jak wygiac bede wdzieczny za wszystkie rady |
|
|
|
|
Sverting [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-11-08, 12:07
|
|
|
Robert, mniej więcej to miałem n myśli. Po prostu te tu są nienaturalnie proste jak pałąki. Szczególnie te po lewej. |
|
|
|
|
Ronin
Maciek Krawczyk
|
Wysłany: 2008-11-08, 13:17
|
|
|
No akurat te po lewej są prawie dobrze. Zapewne sosna będzie posadzona pod kątem.
Strzałka oznacza, że gałąź ma iść częściowo na tył. Pień trochę do góry podciągnij żeby "wymodelować ten łuk. Coś w tym stylu: |
Ostatnio zmieniony przez Ronin 2008-11-08, 13:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2008-11-11, 20:30
|
|
|
Moja uwaga jest inna. Z czego roślina ma przybierać na masie? Na pewno nie z powierzchni tego czegoś w czym rośnie. Czy nie lepiej odpuścić sobie wygląd na jakieś 2 sezony i przesadzić do czegoś większego? I jeszcze jedno - niemal wszystkie pary gałęzi wyrastają na tym samym poziomie. To tylko drobne zastrzeżenia, bo roślinka jest obiecująca. |
|
|
|
|
grzesiq
Grzegorz Kapica
|
Wysłany: 2008-11-12, 19:39
|
|
|
To wiec na wiosne przesadze do czegos o wiele wiekszego. Mam pytanie co do tych galezi co mam z tym zrobic obciac co druga czy jak ? I czy to jest wada ze galezie rosna na tym samym poziomie |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2008-11-12, 20:29
|
|
|
Czy to jest wada? Wszystko zależy od indywidualnego podejścia do drzewka. Wiele źródeł podaje, że gałęzie nie powinny wyrastać na jednym poziomie. Jeśli nie wiesz, które gałęzie wycinać, to zaczynasz od tych, które rosną po wewnętrznej stronie wygięć. W Twoim przypadku będzie to - licząc od dołu - druga z prawej (zaznaczył ją Maciek) i czwarta z lewej. Jeśli nie chcesz iść za radą Maćka, (usunięcie obu dolnych) to pozostaje Ci do wycięcia pierwsza od dołu z lewej. Zachowujesz wówczas układ naprzemienny. Osobiście pozbyłbym się również wierzchołka, a nowy wyprowadzał z piątej lewej. To oczywiście jedynie teoretyzowanie na podstawie jednego zdjęcia (a admin któryś raz już powtarza jakie fotki wstawiać). Zdecydowanie więcej można powiedzieć widząc roślinę na żywo. |
|
|
|
|
grzesiq
Grzegorz Kapica
|
Wysłany: 2008-11-12, 20:45
|
|
|
dziekuje bardzo za czytelne i dobre rady spodobala mi sie ta wizja |
|
|
|
|
grzesiq
Grzegorz Kapica
|
Wysłany: 2008-11-12, 20:46
|
|
|
ale ciac to na wiosne |
|
|
|
|
grzesiq
Grzegorz Kapica
|
Wysłany: 2009-03-14, 21:37
|
|
|
nie wiem co mam napisac mam nadzieje ze mnie bardzo nie pojedziecie
o to zdjecia
zastanawiam sie co z tym czobkiem mam zrobic ? |
_________________ jesli krytyka to konstruktywna |
|
|
|
|
Mnich
Mariusz
Pomógł: 5 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Paź 2008 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2009-03-15, 16:51
|
|
|
Bardzo fajnie wygląda ta sosenka, gratulacje coprawda duzo jeszce masz do zrobienia ale już bliżej niż dalej powodzonka ) |
_________________ Pozdrawiam Mnich! |
|
|
|
|
|