|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Sageretia - brak szkodników - lepka substancja |
Autor |
Wiadomość |
evelsa [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-21, 15:51 Sageretia - brak szkodników - lepka substancja
|
|
|
Witam i proszę o pomoc.
Na mojej Sageretii pojawiła się lepka "rosa" jest na spodnich częściach liści, w dużych ilościach, a także w dwóch miejscach na pniu. Krople od małych rozmiarów do kałuż wielkości małego paznokcia. Wydzielina też znajduję się na szybie i doniczce. Sprawdzałam dokładnie ziemię, liście (stare, młode), gałązki w poszukiwaniu jakiś szkodników ale nikogo nie znalazłam (mszyc, wełnowców, tarcznika). Jest podlewana jak zawsze, nie zmieniałam miejsca jej zamieszkania, brak grzejników, czy ostrego słońca. Jedyne co to przez ok. 3h była otwarte okno przy temp. 18'C. Czy może być to efekt przeciągu? Lub chorób?
dziękuję za odpowiedź! |
|
|
|
|
lepi [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-21, 19:11 Re: Sageretia - brak szkodników - lepka substancja
|
|
|
evelsa napisał/a: | Na mojej Sageretii pojawiła się lepka "rosa" jest na spodnich częściach liści, w dużych ilościach, a także w dwóch miejscach na pniu. Krople od małych rozmiarów do kałuż wielkości małego paznokcia. Wydzielina też znajduję się na szybie i doniczce. |
Sageretii co prawda nie posiadam, ale może trafię - moje podejrzenie pada na "efekt uboczny kwitnienia".
Próbowałem wyszukać kiedy Sageretia thea kwitnie i okazuje się, że to co można wyczytać, to to, że kwitnie, ale nie bardzo chcą się dzielić informacją kiedy.
Strzelam - nie kwitła czasem ostatnio?
U mnie po ostatnim kwitnieniu jednej z carmon efekty wypisz wymaluj jak u Ciebie (z szybą włącznie). |
|
|
|
|
evelsa [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-09-21, 20:29
|
|
|
Niestety w tym roku nie zakwitła może to tego efekt?
Poczekam jeszcze i zobaczę, czy coś się pojawi. Na razie dam jej spokój, a potem będę próbować z wodą i mydłem, lub chemią...
Dodam jeszcze, że sąsiadujące drzewka bez żadnych zmian. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|