Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sageretia - brak szkodników - lepka substancja
Autor Wiadomość
evelsa
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-21, 15:51   Sageretia - brak szkodników - lepka substancja

Witam i proszę o pomoc.

Na mojej Sageretii pojawiła się lepka "rosa" jest na spodnich częściach liści, w dużych ilościach, a także w dwóch miejscach na pniu. Krople od małych rozmiarów do kałuż wielkości małego paznokcia. Wydzielina też znajduję się na szybie i doniczce. Sprawdzałam dokładnie ziemię, liście (stare, młode), gałązki w poszukiwaniu jakiś szkodników ale nikogo nie znalazłam (mszyc, wełnowców, tarcznika). Jest podlewana jak zawsze, nie zmieniałam miejsca jej zamieszkania, brak grzejników, czy ostrego słońca. Jedyne co to przez ok. 3h była otwarte okno przy temp. 18'C. Czy może być to efekt przeciągu? Lub chorób?

dziękuję za odpowiedź! :-)

lepi
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-21, 19:11   Re: Sageretia - brak szkodników - lepka substancja

evelsa napisał/a:
Na mojej Sageretii pojawiła się lepka "rosa" jest na spodnich częściach liści, w dużych ilościach, a także w dwóch miejscach na pniu. Krople od małych rozmiarów do kałuż wielkości małego paznokcia. Wydzielina też znajduję się na szybie i doniczce.

Sageretii co prawda nie posiadam, ale może trafię - moje podejrzenie pada na "efekt uboczny kwitnienia".
Próbowałem wyszukać kiedy Sageretia thea kwitnie i okazuje się, że to co można wyczytać, to to, że kwitnie, ale nie bardzo chcą się dzielić informacją kiedy.

Strzelam - nie kwitła czasem ostatnio?

U mnie po ostatnim kwitnieniu jednej z carmon efekty wypisz wymaluj jak u Ciebie (z szybą włącznie).

evelsa
[Usunięty]

Wysłany: 2011-09-21, 20:29   

Niestety w tym roku nie zakwitła :-( może to tego efekt?
Poczekam jeszcze i zobaczę, czy coś się pojawi. Na razie dam jej spokój, a potem będę próbować z wodą i mydłem, lub chemią...

Dodam jeszcze, że sąsiadujące drzewka bez żadnych zmian.

Odpowiedz do tematu