|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Jałowiec #2 |
Autor |
Wiadomość |
sain1
|
Wysłany: 2011-10-15, 13:16 Jałowiec #2
|
|
|
Cześć
Chcialbym przedstawić Wam jałowce zrobione przeze mnie i kolege z forum. Zakupione w szkółce drzew i krzewów.Przeznaczone do dalszego formowania za powiedzmy 2 lata. W tym temacie przedstawiam drugiego jałowca. Zdjęcia frontu prezentuje jako pierwsze. Dziekuje za wszystkie sugestie |
|
|
|
|
armin
Armin Niewiadomski
Pomógł: 34 razy Wiek: 57 Dołączył: 19 Lis 2007 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 2011-10-16, 09:43
|
|
|
Widać sporo błędów. Przede wszystkim należało się rozglądnąć za lepszym materiałem. Ten oprócz ruchu pnia nie wyróżnia się niczym szczególnym. Przede wszystkim brak nebari i prawie nie widać zwężenia pnia. Jeśli chodzi o samo formowanie - szkoda, że nie ma zdjęcia zrobionego przed pracą, ale przypuszczam, że wyleciało sporo zielonego. Jeśli tak, to nie ten termin. Sama koncepcja wydaje się prawidłowa, jednak mam kilka uwag. Przyjmując za punkt wyjścia zdjęcie pierwsze (optymalny front) - gałąź nr 1 wychodzi z wewnętrznej strony łuku. Gałąź nr 2 jest najwyżej, a mimo to jest najgrubszą. Gałąź nr 4, z której jest wyprowadzony wierzchołek całkowicie psuje linię pnia, co widać wyraźnie na zdjęciu nr 3 (spróbuj w paincie poprowadzić linię pnia i wymaż całą resztę, zobaczysz o co mi chodzi). Moim zdaniem, w tej sytuacji lepszym rozwiązaniem byłoby wyprowadzenie wierzchołka z gałęzi nr 3. Podejrzewam, że przed pracami było więcej zieleni. Jeśli tak, to osobiście całość oparłbym na gałęzi nr 1, a całą resztę powyżej bym usunął. Oczywiście nie teraz lecz wiosną, a drutowanie, po mocnym dokarmianiu - za rok. |
|
|
|
|
sain1
|
Wysłany: 2011-10-16, 12:10
|
|
|
Dziekuje za uwagi. Oba materialy przedstawione przeze mnie byly i tak najlepsze ze wszystkich jakie byly w szkolach, niestety ciezko teraz o dobry material. Zieleni rzeczywiscie zostalo troche usuniete, jednak zakladam ze na wiosne material sie bardoz zagesci. Co do uwag to rzeczywiscie pierwsza galaz jest prawie na luku od wewnwtrznej czesci ale niestety nei dalo jej narazie inaczej poprowadzic. Gałąz 2 rzeczywiwscie jest najgrubsza, ale w przyszlosci zostanie zakryta przez zielen bo tylko z nia moglem wstepnie uformowac "pięterka" jezeli sie to nei uda to najprawdopodobniej wyleci. Wiem , ze przed tym drzewkiem jescze duzo pracy ale mysle ze na to jaki jest to material i tak duzo z niego wyciagnelismy, a efekty bedzie widac moze za kilka lat. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|